debijbel.nl
HomeLees de BijbelBijbelvertalingenBijbeltekst van de dagWereld van de BijbelLeesplannenPodcastsBlogMijn Bijbel appBijbel BasicsKind en BijbelShop Inloggen Gratis account
debijbel.nl
Lees de Bijbel
Gebruik de Bijbel

Gebruik de Bijbel

Dagelijkse inspiratie
Bijbeltekst van de dag
Dagvers
Leesplannen
Podcasts
Blog
Mijn Bijbel app
Meer inspiratie
Hoe gebruik je deze site?
Hoe lees je de Bijbel?
Start met de Bijbel
Bijbelvertalingen
De Bijbel nu
Materiaal voor kinderen en jongeren
Bijbels voor kinderen en jongeren
#durftevragen
Alles = anders
Cartoons
Illustraties
Interessante links
Bijbel Basics
Kind en Bijbel
Nooit meer een kleurplaat😊
Rondje Bijbel
Webshop
Achtergronden

Achtergronden

Kennis en achtergronden
Bijbelse personen
Inleidingen bij de Bijbelboeken
Kaarten en plaatsnamen
Natuur en landschap
Landen en volken
Jodendom
Christendom
Bestuur en samenleving
Wonen, werken en oorlogvoering
Samenleving
De Bijbel in de kunst
Ontdek en ervaar
Wat zegt de Bijbel
Ballingen, buren en buitenlanders
Klare taal
#durftevragen
Alles = anders
Bijbelstudies
Over Bijbelvertalen
Bijbelvertalingen
Bronteksten
Qumran en de Bijbel
Nieuwe Bijbelvertaling
Bijbel in Gewone Taal
Met Andere Woorden
Artikelen
Inhoudsopgave
Register
Over Met Andere Woorden
Word abonnee
Bijbel Basics
Bijbelgenootschap

Bijbelgenootschap

Over het NBG
Binnenland
Wereldwijd
Steun onze missie
Shop
Inloggen Gratis account
  1. Home
  2. Wat vieren we met kerst?

Wat vieren we met kerst?

Met Kerst wordt het verhaal van de geboorte van Jezus verteld. Dan hoor je over Betlehem, de voerbak, herders, wijze mannen, engelen en nog veel meer.

Christenen vieren met Kerst dat Gods Zoon Jezus als mens naar de aarde is gekomen. Het is een wonderlijk verhaal: Jezus wordt als hulpeloze baby geboren, in een gezin dat het niet breed had, en in een land dat al heel lang onderdrukt werd door buitenlandse heersers. Juist in die situatie klinkt de kerstboodschap extra krachtig: God trekt zich het lot van mensen aan, er is altijd een nieuw begin mogelijk, en kwetsbaarheid wint het van macht.

Wat zegt de Bijbel over Kerst?

Over ons kerstfeest, met boom, kaarsen en kerstdiner, zegt de Bijbel helemaal niets. Maar in de Bijbel staan wel verschillende verhalen over de geboorte van Jezus.

Lucas: voederbak en engelenkoor

Het bekendste verhaal staat in het Evangelie van Lucas, hoofdstuk 2: ‘In die tijd kondigde keizer Augustus een decreet af …’. Volgens dat decreet moeten alle inwoners van het Romeinse rijk zich in hun geboortestad laten inschrijven. Ook Jozef, een timmerman uit Nazaret, en zijn zwangere verloofde Maria moeten op pad, naar Betlehem. Negen maanden eerder heeft Maria van een engel te horen gekregen dat ze zwanger zal worden door de heilige Geest (Lucas 1:26-36). Het kind wordt in Betlehem geboren, en Maria legt Hem in een voederbak voor de dieren, ‘omdat er voor hen geen plaats was in het gastenverblijf’ (Lucas 2:7). De eerste kraamvisite bestaat uit een groepje herders, die van engelen de blijde boodschap te horen hebben gekregen: ‘Vandaag is in de stad van David jullie redder geboren’ (Lucas 2:11).

Matteüs: een ster en mirre, wierook en goud

De evangelist Matteüs legt de nadruk op iets anders: geen reis, geen voerbak en geen engelenkoor, maar een groep ‘magiërs’ – sterrenkundigen – uit een ver land, die in Jeruzalem op zoek zijn naar de nieuwe koning wiens ster ze aan de hemel ontdekt hebben. Koning Herodes, die op dat moment in Jeruzalem aan de macht is, probeert te achterhalen om welk kind het gaat, zodat hij het uit de weg kan ruimen. Maar zijn plan mislukt: de wijze mannen vinden Jezus, geven Hem kostbare, zelfs koninklijke geschenken en vertrekken via een andere route naar huis, zonder Herodes in te lichten. Dat er drie wijze mannen waren, staat trouwens niet in het verhaal – dat is later bedacht, omdat ze drie geschenken meebrengen: mirre, wierook en goud.

Johannes: licht in het duister

Johannes vertelt het verhaal over Jezus die op aarde komt nog weer op een andere manier. Hij zegt helemaal niets over zijn geboorte, maar wel heel veel over Wie en wat Jezus is: Gods Woord, dat al vanaf het allereerste begin bij God was, en waardoor God de wereld heeft geschapen. Hij noemt Jezus het licht dat in de duisternis schijnt, zonder dat de duisternis het in haar macht heeft gekregen.

Hoe zit het met die kerststal?

Rond Kerst zie je vaak kerststallen, bij kerken of bij mensen thuis. Sommige elementen van zo’n kerststal komen rechtstreeks uit het kerstverhaal van Lucas: Maria en Jozef, de voederbak, de herders en de engelen. Vaak komen daar dan ook de wijze mannen uit Matteüs en hun bij, ook al is nog maar de vraag hoe snel de ‘magiërs’ ter plekke waren. Dat het verhaal zich in een stal ergens op een eenzame plek afspeelt, staat trouwens ook niet in Lucas. In die tijd werd vaak een deel van het huis als stal gebruikt. De voederbak kan dus ook op de benedenverdieping van een gewoon woonhuis hebben gestaan. Wat Lucas vooral duidelijk wil maken, is dat Jezus niet als machtige koning komt, in het centrum van de macht, maar op een afgelegen plek, onder armoedige omstandigheden.

Wat heeft de kerstster met Kerst te maken?

Veel mensen versieren hun huizen rond Kerst met lichtjes, vaak in de vorm van sterren. Je kunt er een verwijzing in zien naar de ster die de wijze mannen volgens Matteüs hebben gezien, en die hen de weg wijst naar Jezus. Die ster was ook in hun verre land zichtbaar, net zoals Jezus volgens Matteüs niet alleen voor de mensen in Israël gekomen is, maar voor iedereen. De lichtjes sluiten ook mooi aan bij wat we in Johannes lezen, over Jezus als licht in de duisternis. Ze zijn een teken dat de duisternis uiteindelijk niet het laatste woord heeft.

Voor christenen is het kerstfeest samen met Pasen het belangrijkste feest van het jaar. Jezus kwam namelijk als Verlosser naar de aarde: Hij wilde het weer goedmaken tussen God en de mensen. Met Pasen vieren we dat Hij de duisternis – en zelfs de dood – heeft overwonnen.

Meer weten?

  • Lees het artikel Verdiep je in het kerstverhaal
  • Volg ons 10-daagse leesplan
  • Luister de Kerst podcast
  • Bestel het boek in onze webshop
Bijbelse feesten
  • Wat vieren we met kerst?
  • Wat vieren we met Pasen?
  • Wat vieren we met hemelvaart?
  • Wat vieren we met Pinksteren?
  • Veertigdagentijd

Gerelateerde berichten

Verdiep je in het kerstverhaal

‘Prettige feestdagen? Zeg maar: Zalig kerstmis! We wonen nog altijd in Nederland en daar vieren we kerstmis. En die feeststol heet voor mij nog altijd gewoon een kerststol.’

Feestdagenbijbel

In deze speciale Kinderbijbel vind je Bijbelverhalen bij achttien bekende en minder bekende feestdagen. Leuk en inspirerend om samen te lezen.

Vluchtelingen in de Bijbel: Jezus

In deze serie belichten we een aantal verhalen in de Bijbel over vreemdelingen en vluchtelingen. Waarom gaan de hoofdpersonen op pad? Wat treffen ze aan in hun nieuwe thuisland? Raken ze God onderweg kwijt, of komt hij juist in het onbekende heel dichtbij?

Kerst met Johannes

Een exegetische schets over Johannes 1:1-18. Ook het vierde evangelie begint met een soort kerstverhaal.

‘Vandaag is jullie redder geboren’

‘Wees niet bang, want ik kom jullie goed nieuws brengen, dat het hele volk met grote vreugde zal vervullen: vandaag is in de stad van David jullie redder geboren. Hij is de messias, de Heer’ (Lucas 2:10-11).  Het zijn overbekende woorden, maar hun betekenis spreekt niet per ze voor zich. Dat merken we bijvoorbeeld als […]

Kerst, Bijbel en ellende: gaat dat samen?

Er zijn situaties waarvoor woorden tekortschieten. Ik denk aan Fatima in Honduras. In de wijk waar ze woont hebben de gangs het voor het zeggen. Moord is aan de orde van de dag. Als je ’s morgens de deur uit gaat, kun je alleen maar hopen en bidden dat jouw gezin die dag niet getroffen zal worden. Het is ‘veiliger’ als je kinderen ook bij zo’n gang horen dan dat ze er zo ver mogelijk bij vandaan blijven.

Kerst na Driekoningen

Ik denk weleens dat wij niet alleen kerstbomen op die manier behandelen, maar ook elkaar: wie niet (langer) voldoet aan onze eisen, mag bij het oud vuil.

Batseba, #MeToo en advent

Als Batseba vandaag had geleefd had ze getwitterd: #MeToo en zich daarmee aangesloten bij de bekende protestactie die begon in Hollywood. Wat wil het zeggen dat Matteüs het verhaal van Batseba opnam in de stamboom van Jezus?

Derde advent: Jozefs verrassende verwachting

Advent en Kerst zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Het is een tijd waarin we de komst van onze Verlosser Jezus Christus verwachten. Het verhaal van zijn wonderbaarlijke geboorte is zeer bekend. Sterker nog, in de maand december weten we heel goed wat we moeten verwachten; het is een maand van tradities en gewoonten, van nostalgie zelfs.

Tweede advent: Leren van Maria

In de meeste christelijke kerkgenootschappen wordt in het liturgische jaar advent gevierd als een tijd van verwachting en voorbereiding. We kijken uit naar zowel de viering van de geboorte van Christus met Kerstmis als de wederkomst van Christus.

Eerste advent: Stil maar, wacht maar?

Het is eerste Advent. Tijdens Advent wachten we op Jezus: op zijn geboorte in deze wereld die we met Kerst vieren, en op zijn wederkomst uit de hemel die we verwachten.

debijbel.nl
  • Over NBG »
  • Gebruiksvoorwaarden »
  • Privacy »
  • Webshop »

v.3.74.8
Dit is een website van het
Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap

Contact
Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap