Genade: einde verhaal?

zondag 2 augustus 2020

Sommige bijbelteksten gaan al jaren met je mee, andere lichten ineens extra op. In deze serie nemen acht voorgangers en theologen ons mee naar een bijbeltekst die voor hen een speciale betekenis heeft. Vandaag René de Reuver over 2 Korintiërs 12:9.

‘Er voor mensen zijn in diep verdriet’

donderdag 30 juli 2020

Dood en verdriet houden we het liefst op afstand. Maar wat als je er toch mee te maken krijgt? Of als je naast iemand wil staan die met verdriet worstelt? Lees het verhaal van uitvaartbegeleider Marco van der Straten over omgaan met rouw in de Bijbel en hier en nu.

Proef, en geniet de goedheid van de Heer

zondag 26 juli 2020

Oer en de Bijbel: gaat dat wel samen?

woensdag 22 juli 2020

In no time verschenen er al acht drukken van Oer, het grote verhaal van nul tot nu geschreven door o.a. Corien Oranje.

Herstel

maandag 20 juli 2020

Sommige bijbelteksten gaan al jaren met je mee, andere lichten ineens extra op. In deze serie nemen acht voorgangers en theologen ons mee naar een bijbeltekst die voor hen een speciale betekenis heeft. Vandaag Filip de Cavel over Joël 2:25-27.

Het ongeklede hoofdstuk

zondag 12 juli 2020

Sommige bijbelteksten gaan al jaren met je mee, andere lichten ineens extra op. In deze serie nemen acht voorgangers en theologen ons mee naar een bijbeltekst die voor hen een speciale betekenis heeft. Vandaag Katelijne Depoortere over Genesis 3.

Gelukkig de barmhartigen…

dinsdag 7 juli 2020

Barmhartigheid: een ouderwets woord dat toch veel betekenis heeft, juist voor onze tijd. Wat zegt de Bijbel hierover, en hoe kun je er zelf in groeien?

De sprakeloze God

zondag 5 juli 2020

Sommige bijbelteksten gaan al jaren met je mee, andere lichten ineens extra op. In deze serie nemen acht voorgangers en theologen ons mee naar een bijbeltekst die voor hen een speciale betekenis heeft. Vandaag Romeinen 8 door geestelijk verzorger Bram Oudenampsen.

Het nieuwe zomerleesplan ‘vrij’ staat online

zaterdag 4 juli 2020

‘Ik ben de Heer die jullie bevrijdt’

zaterdag 4 juli 2020

Vrijheid: dat woord krijgt dit jaar op allerlei manieren extra betekenis. We hebben stilgestaan bij 75 jaar bevrijding van oorlog een onderdrukking. Maar tegelijkertijd moeten we zelf heel wat vrijheden afstaan om onze gezondheid en die van anderen te beschermen.

In afhankelijkheid van God

maandag 29 juni 2020

Kunnen we in Nederland anno 2020 nog ervaren hoe het is om in afhankelijkheid van God te leven? Jannica van Barneveld heeft er een column over geschreven.

Mijn Bijbel App wordt internationaal: Wat maakt de Nederlandse app uniek?

donderdag 25 juni 2020

"We kunnen veel leren van Bijbelgenootschappen in andere landen", vertelt uitgever Stefan van Dijk van het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG).

Nieuwe kopieerfunctie

vrijdag 19 juni 2020

debijbel.nl is onlangs vernieuwd en al gauw kwamen er verzoeken om het kopiëren van bijbelteksten te vergemakkelijken. We zijn dan ook blij te kunnen melden dat er een speciale knop is toegevoegd aan de website die het mogelijk maakt teksten zo te kopiëren dat ze gemakkelijk te gebruiken zijn om te delen, of om op te nemen in een document of presentatie.

Vader zijn in de Joodse Bijbel

vrijdag 19 juni 2020

Zondag is het Vaderdag. De zaterdag ervoor wordt in alle synagogen ter wereld stilgestaan bij het verhaal van de twaalf verspieders die het beloofde land moesten verkennen (Numeri 13). Wat kunnen we van dat verhaal leren – en wat is de rol en de plicht van een vader in de Joodse traditie?

Wat de Bijbel ons kan leren over uitsluiting

woensdag 17 juni 2020

Racisme en andere vormen van uitsluiting zijn in de geschiedenis van het christendom vaak met de Bijbel in de hand gerechtvaardigd. Hoog tijd, bijvoorbeeld voor witte christenen, om te (her)ontdekken dat bijbelverhalen een kritische spiegel zijn.

Waarom profeten zo vervelend zijn

donderdag 11 juni 2020

Het woord wake-up-call viel de laatste tijd meerdere malen. Het wordt anders, hoopten we. Want nagenoeg iedereen ziet nu in dat we te veel produceren, consumeren en vliegen. Dachten we. Maar zou er echt iets veranderen? In hoeverre zijn we bereid om naar nieuwe en oude profeten te luisteren?

‘God gaat ons voor de afgrond in’

maandag 8 juni 2020

Fragment uit hoofdstuk 2 van ‘Waar is God in de crisis? En waar ben ik?’ van Reinier Sonneveld. Het is geschreven tijdens de intelligente lockdown.

#blacklivesmatter – een gepassioneerd betoog van een jonge theoloog

woensdag 3 juni 2020

In een wereld vol onrecht heb je ervaringen nodig die je vormen. Ontmoetingen, met jezelf, anderen of God, die je bijblijven en moed geven om te blijven geloven in het goede. Verhalen die je kompas ijken en je richten op de toekomst waar je in gelooft. Dit is mijn verhaal, en je mag het lenen als het helpt.

Kerk zonder kerkdienst?

dinsdag 2 juni 2020

Hoe zit dat eigenlijk in deze coronacrisis? Valt de kerk samen met de kerkdienst, of is het meer dan dat? Wij schreven een blog en keken wat de Bijbel hierover zegt.

Door deze website verder te gebruiken ga je akkoord met plaatsing en gebruik van cookies door het NBG en derden conform onze privacyverklaring.[bericht verbergen]