‘Ik ben de Heer die jullie bevrijdt’

zaterdag 4 juli 2020

Vrijheid: dat woord krijgt dit jaar op allerlei manieren extra betekenis. We hebben stilgestaan bij 75 jaar bevrijding van oorlog een onderdrukking. Maar tegelijkertijd moeten we zelf heel wat vrijheden afstaan om onze gezondheid en die van anderen te beschermen.

In afhankelijkheid van God

maandag 29 juni 2020

Kunnen we in Nederland anno 2020 nog ervaren hoe het is om in afhankelijkheid van God te leven? Jannica van Barneveld heeft er een column over geschreven.

Mijn Bijbel App wordt internationaal: Wat maakt de Nederlandse app uniek?

donderdag 25 juni 2020

"We kunnen veel leren van Bijbelgenootschappen in andere landen", vertelt uitgever Stefan van Dijk van het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG).

Nieuwe kopieerfunctie

vrijdag 19 juni 2020

debijbel.nl is onlangs vernieuwd en al gauw kwamen er verzoeken om het kopiëren van bijbelteksten te vergemakkelijken. We zijn dan ook blij te kunnen melden dat er een speciale knop is toegevoegd aan de website die het mogelijk maakt teksten zo te kopiëren dat ze gemakkelijk te gebruiken zijn om te delen, of om op te nemen in een document of presentatie.

Vader zijn in de Joodse Bijbel

vrijdag 19 juni 2020

Zondag is het Vaderdag. De zaterdag ervoor wordt in alle synagogen ter wereld stilgestaan bij het verhaal van de twaalf verspieders die het beloofde land moesten verkennen (Numeri 13). Wat kunnen we van dat verhaal leren – en wat is de rol en de plicht van een vader in de Joodse traditie?

Wat de Bijbel ons kan leren over uitsluiting

woensdag 17 juni 2020

Racisme en andere vormen van uitsluiting zijn in de geschiedenis van het christendom vaak met de Bijbel in de hand gerechtvaardigd. Hoog tijd, bijvoorbeeld voor witte christenen, om te (her)ontdekken dat bijbelverhalen een kritische spiegel zijn.

Waarom profeten zo vervelend zijn

donderdag 11 juni 2020

Het woord wake-up-call viel de laatste tijd meerdere malen. Het wordt anders, hoopten we. Want nagenoeg iedereen ziet nu in dat we te veel produceren, consumeren en vliegen. Dachten we. Maar zou er echt iets veranderen? In hoeverre zijn we bereid om naar nieuwe en oude profeten te luisteren?

‘God gaat ons voor de afgrond in’

maandag 8 juni 2020

Fragment uit hoofdstuk 2 van ‘Waar is God in de crisis? En waar ben ik?’ van Reinier Sonneveld. Het is geschreven tijdens de intelligente lockdown.

#blacklivesmatter – een gepassioneerd betoog van een jonge theoloog

woensdag 3 juni 2020

In een wereld vol onrecht heb je ervaringen nodig die je vormen. Ontmoetingen, met jezelf, anderen of God, die je bijblijven en moed geven om te blijven geloven in het goede. Verhalen die je kompas ijken en je richten op de toekomst waar je in gelooft. Dit is mijn verhaal, en je mag het lenen als het helpt.

Kerk zonder kerkdienst?

dinsdag 2 juni 2020

Hoe zit dat eigenlijk in deze coronacrisis? Valt de kerk samen met de kerkdienst, of is het meer dan dat? Wij schreven een blog en keken wat de Bijbel hierover zegt.

Vier veel gestelde vragen over Pinksteren – én de antwoorden!

zaterdag 30 mei 2020

Wat is Pinksteren eigenlijk, waarom valt het Pinsterweekend elk jaar op een andere datum, en wat hebben ‘wind’ en ‘vuur’ met Pinksteren te maken?

‘Een lied dat verbindt’

vrijdag 29 mei 2020

Heb jij het prachtige lied 'U geeft rust' al gehoord? Een initiatief vanuit de EO en de PKN, waarbij meer dan twintig kerken samen een nieuwe versie van het bekende It is Well ten gehore brengen.

Pinksteren vieren met kinderen: laat maar waaien!?

donderdag 28 mei 2020

Nieuw leesplan: samen kerk, samen sterk

dinsdag 26 mei 2020

Er staat weer een nieuw leesplan online in de Mijn Bijbel app. Ditmaal een samenwerking met stichting Opwekking! In dit leesplan 'Samen kerk, samen sterk' leven we toe naar Pinksteren en de Digitale Pinksterconferentie.

Kwijt

maandag 25 mei 2020

Kwijt zijn ze, nog steeds. Twee weken nadat de scholen weer begonnen zijn. 500 kinderen. Vijfhonderd! Dat zijn er heel veel. Nog niet opgedoken in de klas. Geen contact mee te krijgen. Hele gezinnen van de radar.

Na de coronacrisis: herinnering aan de dorheid

vrijdag 22 mei 2020

De coronamaatregelen worden versoepeld, maar we zijn er nog niet van af. De coronacrisis zal ons nog lang heugen. Maar hoe?

De hemel: waar is dat?

woensdag 20 mei 2020

Een jonge moeder vertelde mij eens over het probleem van haar dochtertje nadat haar konijn was doodgegaan. Het dier werd begraven in de tuin. Maar hoe moest Witje nu in de hemel komen?

Een spannende gids bij de Bijbel

maandag 18 mei 2020

Kun je spannend schrijven over de Schrift? Jazeker! John Barton bewijst het met zijn dikke pil De Bijbel. Het boek, de verhalen en hun geschiedenis. Bijbellezen kun je vergelijken met een stadswandeling.

Problemen en veelgestelde vragen

vrijdag 15 mei 2020

We helpen je graag op weg in de nieuwe omgeving, en daarom vind je in dit nieuwsbericht de vijf meest voorkomende problemen en de beschikbare oplossingen.

Door deze website verder te gebruiken ga je akkoord met plaatsing en gebruik van cookies door het NBG en derden conform onze privacyverklaring.[bericht verbergen]