Slavernij en vrijheid
In 2023 herdenken we dat er 150 jaar geleden een einde kwam aan slavernij. Kerken vroegen het NBG om materiaal te ontwikkelen om vanuit de Bijbel stil te staan bij slavernij, en het Bijbelse perspectief van vrijheid voor alle mensen.
Op deze pagina vind je informatie over wat het NBG kerken biedt om met deze thematiek aan de slag te gaan, zoals het boekje ‘Geroepen om vrij te zijn. Bijbelstudies over slavernij en vrijheid’ voor gebruik in de kerk en thuis, webinars voor voorgangers, en een leesplan voor 14 dagen Bijbelse inspiratie.
Webinarserie Geroepen om vrij te zijn
Tussen 30 oktober en 13 november bieden we een serie webinars over slavernij en de greep van het geld in Bijbels perspectief. De aanleiding is 2023 als herdenkingsjaar van 150 jaar afschaffing van de slavernij. Daarnaast biedt deze serie een vervolg op de serie ‘groene exegese
Longread: Slavernij en bevrijding – de Exodus als tegenverhaal
Volgens de Britse rabbijn Jonathan Sacks staat de Thora weliswaar slavernij toe, maar bereidt ze tegelijkertijd de weg voor de uiteindelijke afschaffing ervan. Klopt dat, of stel je zo de Bijbel iets mooier voor dan die werkelijk is?
In deze longread, een drieluik, gaat Matthijs de Jong dieper in op het boek Exodus om tot een antwoord op deze vraag te komen.
- Deel 1 kijkt hoe het boek Exodus in elkaar zit en laat zien hoe, in het boek Exodus, de Israëlieten van slavendienst in Egypte overgaan naar de verbondsdienst voor God.
- Deel 2 bespreekt de wetten in Exodus, Leviticus en Deuteronomium over slaven en slavernij.
- Deel 3 behandelt de de rol die de sabbat speelt in het bevrijdende perspectief van de Bijbel.
Leesplan Vrij zijn
In de Bijbel is vrijheid een centraal thema. Steeds weer laat God zich zien als degene die mensen bevrijdt, van onderdrukking en onrecht, en ook van schuld en angst. Maar ook lezen we dat vrijheid geen vanzelfsprekendheid is, en dat leven in vrijheid verantwoordelijkheid met zich meebrengt. Met dit leesplan kun je je verdiepen in de vraag wat vrijheid in de Bijbel betekent.
Slavernij-special vakblad Met Andere Woorden
- 1.Een pleidooi om ‘ebed vaker te vertalen als 'slaaf'. 'Geloovige slaven ofte Dienst-knechten'
| Martijn Stoutjesdijk - 2.De grondtoon van de Schrift in Psalm 37. Een agrarische lezing
| Sam Janse - 3.Psalm 68 als Redemption Song in koloniaal Suriname
| Heleen Zorgdrager - 4.Wie is mijn Onesimus? Paulus' brief aan Filemon opnieuw gelezen
| Marlon Winedt - 5.Vluchtelingen in je achtertuin
| Indileni Hilukiluah - 6.'Mijn juk is zacht'? Chrēstos in Matteüs 11:30
| Ruben van Wingerden - 7.Een zacht juk is zo slecht nog niet
| Cor Hoogerwerf