Psalmen als bron van psychologie
Waarom zijn de psalmen zo geliefd? Waarom bidden, zingen of beluisteren joden en christenen ze al meer dan 2000 jaar? De psalmen stonden zelfs aan de wieg van de moderne psychologie. En dát weet niet iedereen.
Schoongeveegd, op orde, en dan?
Ik moest mijn innerlijke kompas opnieuw afstellen. Dat gebeurde in fases en het was spannend: ik voelde soms links en rechts een afgrond gapen. Maar ik had, gelukkig, geen lege bovenkamer. Ik wist dat ik mijn hart moest beschermen.
Bastiaan Ragas vertelt het verhaal van de Bijbel
Wat hééft de Bijbel, waardoor deze bekende Nederlander er zo door gegrepen werd? Deze vraag brengt me bij hem aan de keukentafel in Bloemendaal, waar hij me gastvrij ontvangt. Bastiaan Ragas is een veelzijdig mens. Hij brak door als zanger met de band Caught in the Act en werd daarna acteur, presentator en schrijver.
Geloof en wetenschap: een spannend duo dat soms hulp nodig heeft
Veertig jaar geleden studeerde ik geschiedenis. Toen ik het verplichte college filosofie moest gaan volgen, dacht ik dat dit mijn geloof zou ondermijnen. Gelukkig viel dat mee. Ik ontdekte het belang van kritisch denken en kwam inspirerende gelovige denkers op het spoor zoals Reinhold Niebuhr, Herman Dooyeweerd en C.S. Lewis. Maar in de decennia daarna kwamen nieuwe vragen op. Dus bleef ik nieuwe hulpbronnen zoeken, recent onder meer in de ‘wetenschapsbijbel’.
Klimaatmoe? Lees Jesaja!
Hitte en bosbranden teisterden Zuid-Europa, Hawaï en Tenerife. Het is om moedeloos van te worden. Klimaatmoe. Herken je dat? Lees dan Jesaja 24:1-13 eens.
Dorina Nauta over tieners en de Bijbel
Tieners zijn open en nieuwsgierig – ook naar Jezus en de Bijbel. Wereldwijd zegt 59% van de tieners meer over Jezus te willen weten. Maar dat geldt voor slechts 27% van de Nederlandse tieners. En bijna driekwart van hen weet niets van de Bijbel. ‘Tieners moeten vaker merken: “Hé, die Bijbel gaat over mij!”’
Interview Ritania Wirht over de doorwerking van de slavernij
Het naamplaatje naast de bel zegt ‘R. Wirht’. Dat moet een vergissing zijn, denk ik; Ritania heet toch Wirth? Maar als ik binnen ben, brengt het naamplaatje me onmiddellijk bij de kern: slavernij. En bij de gevolgen ervan, tot op de dag van vandaag.
Portret: Marjolein van Iwaarden doet missionair werk met de Bijbel
Marjolein van Iwaarden groeide op in een evangelisch gezin, woonde zes jaar in Canada, studeert International Social Work en houdt van Jezus. Met talloze mensen sprak ze over het goede nieuws uit de Bijbel. Hoe pakt zij dat aan, en hoe pakt dat uit?
Ik geloof dat God ook daar is waar het kwaad is
Katja Tolstoj ontvluchtte Rusland ruim dertig jaar geleden en is dit jaar Theoloog des Vaderlands. Wat is volgens haar het belang van de theologie en de Bijbel in deze tijd van oorlog, rampen en onzekerheid?
Hoe mijn gebed om regen veranderde
Als er geen wolkje te bekennen is, heeft het dan wel zin om te bidden om regen? En vrágen we niet erg veel van God in onze gebeden? Nu we een kurkdroge zomer meemaken – de derde binnen vijf jaar – irriteer ik me aan mijn eigen manier van bidden. Ik begin te ontdekken dat het anders kan. Onwennig is dat wel.