Opstanding van Jezus: belijdenis
In de brieven van Paulus
Een andere traditie, die ook teruggaat op het vroegste christendom, is te vinden in de evangeliën
Korte belijdenissen
In de brieven van Paulus en in Handelingen
In latere teksten, zoals die van Paulus in 1 Korintiërs 15:4-8, is te lezen dat deze belijdenis in zijn kern teruggaat op de paaservaring van de leerlingen
Achtergrond en betekenis
De belijdenissen van Jezus’ opstanding sluiten in hun vorm aan bij belijdenissen over God, zoals: ‘hij die hemel en aarde gemaakt heeft’ (bijvoorbeeld Psalmen 115:15). Inhoudelijk sluiten ze aan bij de tweede zegenbede uit het joodse achttiengebed, dat in de eerste eeuw bekend was. Die bede is: ‘Gij zijt machtig voor altijd, Heer, Gij doet doden leven’.
Het geloof dat Jezus door God opgewekt is uit de dood, sluit dus aan bij het joodse geloof dat God de macht heeft over leven en dood. Door Jezus op te wekken uit de dood, onderstreept God het belang van het optreden en het leven van Jezus. En de opstanding is de inspiratie voor de gemeente om door te gaan met het verkondigen van de boodschap van Jezus.
Verbondenheid met andere geloofsthema’s
De uitspraak over de opstanding van Jezus wordt in de nieuwtestamentische brieven verbonden met allerlei andere thema’s in het christelijke geloof:
- plaatsvervangend lijden (zie 1 Petrus 3:18)
- rechtvaardiging van de zondaar (zie Romeinen 4:25)
- de reddende functie van Jezus bij het komende oordeel (zie 1 Tessalonicenzen 1:9-10)
- de heerschappij van Jezus en zijn positie aan de rechterhand van God (zie Romeinen 14:9)
- de gedachte dat de gelovige in de doop
met Christus begraven en opgewekt wordt (zie Kolossenzen 2:12) - het nieuwe leven dat christenen moeten leiden (zie Romeinen 6:4)
De opstanding van de Mensenzoon
Een andere, parallelle, traditie is de uitspraak in de evangeliën dat de Mensenzoon gedood zal worden en na drie dagen weer zal opstaan (bijvoorbeeld in Marcus 8:31). In deze uitspraak wordt het idee van de Mensenzoon gekoppeld aan oudtestamentische verhalen over profeten