Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap

Katelijne Depoortere

predikant De Olijftak Brasschaat

Samuel, hoe lang blijf je nog treuren?

In 1 Samuel 16, het tekstgedeelte voor de tweede zondag van Advent horen we van het hartsverdriet van de profeet. Verdriet en aarzeling, rouw om het verleden, pijn om de verandering. Maar Samuel is wijs en trouw. En hij gehoorzaamt.

Genoeg om uit te delen

Dat is hoe God werkt, dat is hoe Hij met ons wil samenwerken. En die samenwerking is zo ontzettend mooi, dat je hart er helemaal blij van wordt.

Het regent, het zegent

De vakantietijd is – als het goed is – een tijd van genieten. Even weg van alles, weg van de drukte, weg van het alledaagse. Maar in onze zoektocht naar ontspanning en plezier, lopen wij soms ook het gevaar ons geluk te zoeken in vergankelijke zaken.

Ora et labora: recept voor een gezegend leven

De woestijnvaders hadden al door dat je door fysiek te werken, beter wakker kon blijven en dus langer geconcentreerd kon bidden. En op die manier werden ze zowel geestelijk als fysiek een dienaar van Christus.

Verschijnen en verdwijnen

Dikkere jas, koude neus en paraplu; het is weer paddenstoelentijd. Paddenstoelen spreken tot de verbeelding. Ineens staan ze daar, alsof ze altijd zijn geweest. Maar ze verschijnen en verdwijnen zonder dat je het merkt. Lange tijd dacht men dat er heksen of demonen mee waren gemoeid. Maar paddenstoelen zijn eigenlijk altijd in de grond aanwezig, in sporen of in schimmeldraden. Soms laten ze zich aan de wereld zien, maar dat is altijd van korte duur.

De waarheid maakt vrij

Er klopte iets niet. Deze mens voelde zich vrij. Elke morgen was het gebaar met de plastic verpakking een uitdrukking van die vrijheid, het zich kunnen permitteren regels te overtreden zonder daarbij op het matje te worden geroepen. Dat is niet de definitie van vrijheid in de Bijbel.

Het heetst van de dag

Waar schuil jij op de heetste uren van de dag? Een hittegolfnamiddag sleept mij meestal richting bank, waar ik maar wat hang, tot het ergste voorbij is.

Een beetje geduld alstublieft

‘Ik stond niet als eerste in de rij toen het geduld werd uitgedeeld,’ hoor ik vaak om mij heen. Voor mij gold anders: als klein kind kon ik uren in de wachtkamer van de dokter doorbrengen, zonder op mijn kleine stoeltje een vin te verroeren

Tussen rouw en vreugde

Vanaf Pasen klinkt uitbundig Halleluja door de kerk. Het graf is voorbij! De Heer is opgestaan! Helaas, toen het allemaal in het echt gebeurde, op het moment van de weggerolde steen en in de weken daarna, was het eerder akelig dan ‘loof de Heer’.

Hoe gelukkig ben jij!

Veel van ons zullen de tekst van Matteüs 5 aardig kennen. Het is een kanjer die vaak opduikt in leesroosters. Maar hij blijft toch een beetje wringen.

Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschapv.4.26.9
Volg ons