Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap

Hetty Lalleman

Dr. Hetty Lalleman is theoloog, schrijver en buurtpastor in een dorp in Surrey, Engeland.

God als rots

Helpt het dat God een rots wordt genoemd? Een rots lijkt zo ongenaakbaar, er zit geen beweging in. Een rots is keihard, je kunt je erop stuklopen of aan bezeren. Maar in de Psalmen is de rots juist een beeld van veiligheid, van toevlucht in tijden van nood. God is dan juist niet ongenaakbaar: Hij wordt aangeroepen als de Enige die kan redden uit de hand van vijanden.

Ruth, een (buiten)gewoon verhaal

Ruth zou zichzelf niet bijzonder hebben gevonden. Ze was gewoon Ruth, een vreemdeling die tevreden was met hard werken en daarvoor beloond worden. Maar door dit verhaal loopt een rode draad, die het verleden, het heden en de toekomst met elkaar verbindt.

Hoera – ik mag geven!

Jezus sprak tijdens zijn leven op aarde vaak over geld en over geldzucht. Hij gaf in zijn leer en leven een voorbeeld dat tegen de cultuur inging en nog steeds ingaat. Laten we als we Jezus volgen tegen deze cultuur ingaan. Het maakt ons zoveel tevredener en dankbaarder. God en anderen mogen we dienen door wat we geven.

Halleluja!

In het Oude en Nieuwe Testament geloven, leven, zingen mensen met elkaar Gods lof. Dat is niet alleen kwestie van cultuur, want overal in de Bijbel lees je over een gemeenschap die met elkaar verbonden is door het geloof in de ene God.

Troostrijk

Paulus lijdt vanwege zijn geloof in Christus, hij lijdt ook als apostel door wat hij allemaal op z’n dak krijgt. Maar in dat lijden troost God hem op zo’n manier dat hij weer anderen kan troosten die lijden.

Woestijnen

Wat zegt de Bijbel eigenlijk over de woestijn? Het gaat vaak om een verwijzing naar de geschiedenis van Israël of naar een geestelijke betekenis. In de woestijn zijn heel belangrijke dingen gebeurd.

De verrassing van de Bijbel

Wat heeft het dagelijkse nieuws, dat vaak over oorlogen en onrust gaat, te maken met de Bijbel? Het is opvallend dat al die bemoedigende teksten over het feit dat God de Schepper is en dat Hij de geschiedenis in zijn hand houdt, juist geschreven zijn in stormachtige tijden. De geschiedenis van de wereld en van ons mensen is God niet door de vingers geglipt.

Hoe vriendelijk zijn we?

Veel mensen hebben een kort lontje. Er hoeft maar iets te gebeuren en ze ontploffen. Nu kan boosheid een goede reden hebben. In de Bijbel wordt Jezus erg boos als Hij ziet hoe mensen handeldrijven bij de tempel.

Voor altijd dezelfde

In tuincentra kom je ze regelmatig tegen: beeldjes van een dikke, lachende Boeddha, en serene beeldjes van Shiva. Onbewogen, altijd dezelfde. De God van de Bijbel is anders: Hij trekt met zijn volk mee door de geschiedenis. Hij wil graag dat wij ons dagelijkse leven met Hem leven, Hij wil met ons in gesprek zijn. Hij kan zelfs van plan veranderen door ons gebed.

Eeuwigheidszondag

Is geloof in de opstanding uit de dood niet te mooi om waar te zijn? Geloof in de opstanding is een wezenlijk onderdeel van het geloof van christenen. Paulus schrijft: ‘als Christus niet is opgewekt, is onze verkondiging zonder inhoud en uw geloof zinloos’. Hij neemt uitvoerig de tijd om uit te leggen dat de opstanding waar is en waarom dit belangrijk is.

Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschapv.4.26.9
Volg ons