Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap

9 bijzondere Bijbelteksten over muziek

In de Bijbel wordt veel gezongen en muziek gemaakt. Er is namelijk nogal eens wat te vieren – en ook op verdrietige momenten of in de strijd komen er vaak instrumenten tevoorschijn. Muziek en zang brengen mensen dichter bij elkaar én dichter bij God.

De eerste muzikanten

21Zijn broer heette Jubal; hij werd de stamvader van allen die op de lier of de fluit spelen.

Genesis 4:21NBV21Open in de Bijbel

De eerste muzikant over wie we lezen in de Bijbel is Jubal, die afstamt van Kaïn. Het zou goed kunnen dat er voor die tijd al wel gezongen werd, maar hij lijkt degene te zijn die ook instrumenten introduceert.

20De profetes Mirjam, Aärons zus, pakte haar tamboerijn, en alle vrouwen volgden haar, dansend en op de tamboerijn spelend. 21En Mirjam zong dit refrein:

‘Zing voor de HEER,

zijn macht en majesteit zijn groot!

Paarden en ruiters wierp Hij in zee.’

Exodus 15:20-21NBV21Open in de Bijbel

Nadat het volk van Israël door Gods toedoen door de Rietzee is getrokken, zingt zowel Mozes (Exodus 15:1-19) als Mirjam een lied tot eer van God. Dit is een manier om God te danken én om het hele volk eraan te herinneren dat het God is die voor dit wonder heeft gezorgd.

1Die dag zongen Debora en Barak, de zoon van Abinoam, dit lied:

2‘Loof de HEER, omdat Israël zijn haren dreigend loswierp,

loof de HEER, omdat Israël zich meldde voor de strijd.

3Koningen en vorsten, luister en hoor toe hoe ik de HEER bezing,

een lied zing voor de HEER, de God van Israël.

Rechters 5:1-3NBV21Open in de Bijbel

Debora is een profetes en een rechter, die Israël leidt in de strijd tegen de Kanaänieten. Het lied dat ze zingt is niet alleen een manier om God te loven en te prijzen, maar ook een bron van hoop voor de mensen van toen en nu. Haar boodschap: vertrouw op God, wat voor strijd je ook moet leveren.

Het belang van muziek

16Verder beval David de hoofden van de Levitische families diegenen van hun verwanten te laten aantreden die met luide stem, onder begeleiding van muziekinstrumenten, van harpen, lieren en cimbalen, vreugdeliederen konden zingen.

1 Kronieken 15:16NBV21Open in de Bijbel

De Levieten zijn verantwoordelijk voor het dragen van de ark van God, maar dat is niet alles; muziek maken hoort ook bij hun takenpakket. Het gaat hierbij niet om zomaar wat muzikale omlijsting. Met hun vreugdeliederen eren ze God, nodigen Hem uit in hun midden en maken het volk bekend met zijn grote macht.

1Voor de koorleider. Op de wijs van De Gatitische. Van Asaf.

2Jubel voor God, onze sterkte,

juich voor de God van Jakob,

3zing een lied en sla de tamboerijn,

speel op de harp en de lieflijke lier,

Psalmen 81:1-3NBV21Open in de Bijbel

Asaf en zijn familie zijn erg belangrijk voor de eredienst (zie 1 Kronieken 25:1-2). Ze schrijven liederen en leiden de zang. Asafs naam komt meerdere keren terug in de Psalmen. Zijn liederen brengen tot op de dag van vandaag mensen dichter bij God.

23En steeds wanneer de geest van God Saul overmande, nam David zijn lier en tokkelde op de snaren. Dat luchtte Saul op en het deed hem goed: de kwade geest liet hem dan voor even met rust.

1 Samuel 16:23NBV21Open in de Bijbel

Saul wordt gekweld door een kwade geest. Dat is niet zomaar een dipje, hij heeft er erg veel last van. Er moet dus wel iets heel bijzonders zijn aan Davids getokkel; het is een door God gegeven talent.

Muziek in het Nieuwe Testament

23Aangekomen bij het huis van de man zag Jezus de fluitspelers en de luid weeklagende menigte 24en Hij zei: ‘Ga naar huis, het meisje is immers niet gestorven, ze slaapt.’ Ze lachten Hem uit.

Matteüs 9:23-24NBV21Open in de Bijbel

In het Nieuwe Testament zien we dat muziek niet alleen op vrolijke momenten een rol speelt, maar bijvoorbeeld ook bij rouw: wanneer men denkt dat de dochter van Jaïrus gestorven is, treft Jezus fluitspelers en weeklagers aan. Hij stuurt ze echter direct naar huis. Jezus brengt leven, hij verandert rouw in lofgezang.

30Nadat ze de lofzang hadden gezongen, vertrokken ze naar de Olijfberg.

Matteüs 26:30NBV21Open in de Bijbel

Jezus en zijn discipelen zetten de traditie van de lofzangen uit het Oude Testament voort. Bij de Pesach-maaltijd zingen ze het hallel (Psalm 113-118). Zo klinken er woorden van bevrijding, vlak voordat Jezus’ lijden begint.

25Om middernacht waren Paulus en Silas aan het bidden en zongen ze lofliederen voor God. De andere gevangenen luisterden aandachtig naar hen. 26Plotseling deed zich een hevige aardschok voor, zodat de gevangenis op haar grondvesten trilde; alle deuren sprongen open en bij iedereen schoten de boeien los.

Handelingen 16:25-26NBV21Open in de Bijbel

Wat zou jij doen als je in de gevangenis zat? Voor Paulus en Silas lijkt het haast vanzelfsprekend om niet alleen te bidden, maar ook lofliederen te zingen. Wat misschien nog wel opvallender is, is dat hun medegevangenen aandachtig luisteren. De Geest werkt ook hier door muziek en zang heen. Zelfs de deuren springen open!

Lees ook: Manieren van Bijbellezen

Het kan zijn dat de Bijbel je weinig zegt als je erin leest, maar dat de teksten je wel raken als je ze zingt of hoort zingen.

Ben jij zo iemand die geraakt wordt door muziek, dan is het een aanrader om op die manier met de Bijbel bezig te gaan.

Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschapv.4.25.2
Volg ons