Joodse feesten
Hier vind je een aantal artikelen over de betekenis van de Joodse feesten. Klik hier voor meer achtergrondinformatie
Wat is Simchat Thora (Vreugde van de wet)?
Simchat Thora verwijst, zoals de naam al zegt, naar de vreugde die je aan de Wet beleeft. Dat is werkelijk een belevenis. Wat wordt gevierd is dat de lezing van de Thora in de synagoge eindigt.
Wat is Jom Kipoer (Grote Verzoendag)?
Jom Kipoer is ook nu nog de meest sprekende gedenkdag op de Joodse kalender, ondanks de afwezigheid van de tempel. Het begint allemaal tien dagen eerder met Rosj Hasjana, Nieuwjaar.
Shavu‘ot (Wekenfeest)
Alles draait om de Thora. Israël arriveert zeven weken na Pesach, na de uittocht van Egypte, bij de berg Horeb. Pasen en Pinksteren mogen dan een afstand van elkaar van zeven weken hebben, ze zijn diep met elkaar verbonden.
Lag baOmer
Er zitten altijd zeven weken tussen de tweede dag van het Pesachfeest tot het Wekenfeest. LagbaOmer is de driëndertigste dag van de Omertelling, de enige feestdag van de negenenveertig.
Pesach: elk jaar weer een wonder vieren
Pesach vieren is een wonder vieren. Zo ben je een groep naamloze slaven en voel je de slagen op je rug, en zo ben je een vrij volk en leef je in het perspectief van een eigen land.
Poeriem: Joods carnaval
De Hebreeuwse Bijbel heeft vijf feestrollen: Hooglied, Ruth, Klaagliederen, Prediker en Ester. De boekrol van Ester wordt gelezen op Poeriem, het meest laagdrempelige feest dat de Joodse gemeenschap kent. Oergezellig is het.