Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap
6 juli 2023Femke Helland

Liefde in de Lidl

Hoe deel je de Bijbel, hoe deel je je geloof in je dagelijks leven? Het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap vindt het belangrijk mensen daarin te inspireren en daarbij te helpen. Voor Femke Helland is het delen van de Bijbel dagelijkse kost – niet alleen in haar werk voor Scharlaken Koord op de Wallen en als voorganger, maar ook gewoon in het dagelijks leven. Hoe pakt zij dit aan?

Gekregen om door te geven

Door Femke Helland

Ik stond in de rij bij de Lidl met een grote kar met boodschappen. Een man achter mij had twee blikjes bier en vroeg of hij eerst mocht; ik liet hem voorgaan. Toen ik hem na het betalen weer zag, voelde ik dat de Heilige Geest me uitdaagde iets van Gods liefde met hem te delen. Ik liep op hem af en vertelde dat Jezus hem wilde uitnodigen om tot Hem te komen. Ik deelde een Bijbeltekst:

28Kom allen bij Mij, jullie die vermoeid zijn en onder lasten gebukt gaan, Ik zal jullie rust geven.

Matteüs 11:28NBV21Open in de Bijbel

Hij vertelde dat hij uit Iran kwam en in Duitsland Jezus had leren kennen. Door veel zorgen was hij begonnen te drinken. Ik belde een vriendin op die Farsi spreekt en over de luidspreker van mijn telefoon vertaalde zij mijn gebed, waarop de man begon te huilen. Daar, op de stoep van de Lidl, had Jezus een Iraanse man met een alcoholverslaving op het oog en wilde Hij tot hem spreken. Wat een voorrecht om samen met Jezus te mogen werken, om Zijn liefde en vrede uit te mogen delen.

Meer geven, meer ontvangen

8Genees zieken en wek doden op, reinig mensen die door een huidziekte onrein zijn, en drijf demonen uit. Om niet hebben jullie ontvangen, om niet moeten jullie geven!

Matteüs 10:8NBV21Open in de Bijbel

Hoe meer je weggeeft, hoe minder er voor jezelf overblijft, denken wij vaak. Maar het koninkrijk van God werkt precies andersom: hoe meer we uitdelen, hoe meer we terugkrijgen. Hoe meer van Gods liefde en genade we uitdelen, hoe meer we ook zelf gevuld raken. Het is als met water: gezond water staat niet stil, maar stroomt en is in beweging.

Misschien denk je: Maar hoe dan? Wat kan ik doen? Je zou kunnen beginnen met God iedere dag te vragen om je die dag iemand te geven aan wie je zijn liefde mag doorgeven. Vaak kunnen we mensen dienen, bemoedigen, liefhebben zonder daarmee meteen het Evangelie met woorden te delen. Toch is het ook goed om elkaar aan te moedigen te zoeken naar momenten om expliciet iemand over God te vertellen. Ikzelf heb niet een standaardmanier waarop ik dit doe. De ene keer vertel ik de jongen die mijn auto wast: ‘Weet je dat God heel veel van je houdt?’ een andere keer geeft God me een indruk voor iemand en geef ik die door. Vaak vraag ik of ik voor de persoon mag bidden. Soms is het antwoord nee, maar vaker is het: ‘ja hoor!’

Is het soms eng en voel je je kwetsbaar? Jazeker! In een fastfoodrestaurant vroeg ik laatst iemand of ik voor hem mocht bidden, en het antwoord was een heel duidelijk nee. Dat voelt misschien in eerste instantie als een afwijzing, maar als we een nederige houding hebben, met liefde en respect voor de persoon, hoeven we dat helemaal niet zo te ervaren.

Schakel in een ketting

Als we de reis van mensen met Jezus zien als een proces, kunnen we onze eigen poging om iets van zijn liefde te delen, zien als een schakel in een ketting van gebeurtenissen die iemand uiteindelijk dichter bij Hem brengen.

Jezus vertelt ons in de gelijkenis van het verloren schaap, dat de herder 99 schapen achterliet om het ene verloren schaap te zoeken. Als gelovigen mogen we meedoen aan die zoektocht, God vraagt jou en mij: ‘Wie kan Ik sturen?’ Wie kan God sturen naar jouw straat, naar jouw school, naar jouw werk? Mijn gebed is dat jij vandaag zult antwoorden met: ‘Hier ben ik, Heer, stuur mij’ (Jes. 6:8).

Femke Helland is getrouwd met Matt en moeder van vier kinderen. Met een team is ze actief op de Wallen om de mensen die daar werken op hun bestemming te brengen. Samen met haar man is ze voorganger van een gemeente in Amsterdam waar ze ook regelmatig spreekt. Kijk voor het werk van Scharlaken Koord op de Wallen op Scharlaken Koord.

Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschapv.4.26.9
Volg ons