Jesaja 40:1-11 – Preekinspiratie
Deze passage in de NBV21
Troost voor Jeruzalem
Waar gaat het om in dit gedeelte?
Bekijk of luister
Video volgt
Ter inspiratie: Hemelse troost
Het tweede deel van het boek Jesaja heeft een krachtig begin. De profeet valt met de deur in huis: ‘Troost, troost mijn volk, zegt jullie God.’ God heeft de bladzij omgeslagen, er breekt een nieuwe periode aan. Het oordeel is voorbij en God neemt Israël weer aan als zijn volk.
De manier waarop de profeet dit gedeelte voortzet, doet denken aan de verwarring die er vaak is rond grote nieuwsfeiten. Je weet niet precies wat er aan de hand is; de ene nieuwsbron zegt dit en een andere komt weer met wat anders. Een pessimistische commentator waarschuwt dat mensen zich niet blij moeten laten maken met een dode mus. Maar uiteindelijk breekt het verlossende woord door: er is écht geweldig goed nieuws.
Iets dergelijks gebeurt er in Jesaja 40. Na het heldere openingsstatement dat God de periode van straf heeft afgesloten, kan bij de lezer of hoorder de vraag opkomen: wat gaat er nu gebeuren? Een eerste stem geeft meer details: God voegt de daad bij het woord door terug te keren naar Jeruzalem. Er moet ruim baan gemaakt worden voor zijn komst. En dan zullen alle volken zijn luister zien – concreet moeten we dan denken aan de terugkeer van de ballingen die God weer zullen dienen in de tempel.
Een volgende stem roept op om het goede nieuws (van vers 2) door te geven. Een weer andere stem (de profeet) beklaagt zich daarop over de vergankelijkheid van de mens. Zou er echt iets nieuws onder de zon zijn? Is het niet realistischer maar gewoon je leven te leven en onvermijdelijk te sterven, zonder grootse visioenen?
‘Nee!’ is daarop het duidelijke antwoord. De troost en redding die in het verschiet liggen, zijn niet afhankelijk van mensen maar van Gods woord. Zo komt de weg vrij voor het goede nieuws. De profeet richt zich tot Jeruzalem/Sion om het goede nieuws weer door te geven aan de steden van Juda. God zal het volk uit Babel terugbrengen en, zoals het een goede koning betaamt, het als een kudde weiden. Zijn koninkrijk breekt aan. De troost waarmee de passage begon wordt ingekleurd met een sprekend beeld: God die de lammeren tegen zijn borst vlijt en zorgzaam de ooien leidt.
Meer weten?
Wil je op het gebied van exegese gelijk meer weten over deze passage?
Op deze pagina
Hier
En wanneer je een Plus-account hebt, vind je hier
Op deze pagina:
... vind je in video-vorm en tekst inspiratie voor de preek verbonden aan de kern van dit Bijbelgedeelte.
De profeet hoort uit de hemel stemmen die goed nieuws aankondigen. Na de moeilijke tijd van de ballingschap ligt er troost en redding in het verschiet. Die zijn niet afhankelijk van mensen, maar van Gods woord, dat eeuwig standhoudt.
Je vindt op deze pagina ook links naar meer achtergrondinformatie bij deze passage. Dit alles helpt je om een goed onderbouwde en inspirerende preek te maken die ingaat op actuele vragen.