Manieren van bijbellezen

Er is niet één manier van bijbellezen die bij iedereen past of die voor iedereen geschikt is. Er zijn allerlei verschillende manieren. Individueel of gezamenlijk, meditatief of creatief, schrijvend of luisterend, studerend of zingend. En er is geen goed of fout. Het is de kunst om uit te vinden wat op dit moment in je leven bij jou past. Wij helpen jou daarbij op weg!

Staat jouw bijbelleesmethode hier nog niet tussen? Stuur een mailtje naar info@bijbelgenootschap.nl met de methode die jij gebruikt of die je nog mist op deze lijst.

Lectio Divina

Lectio Divina

Betekent letterlijk: ‘goddelijke lezing’. Een manier van bijbellezen die voortkomt uit de benedictijnse kloostertraditie. Met Lectio Divina ben je meditatief bezig met een bijbeltekst. Je leest een bijbelvers heel langzaam en meerdere keren.

Wat heb je nodig?
– een bijbel
– een kaars of een ander symbool dat voor jou betekent dat je nu contact met God zoekt
– een leesrooster of dagtekst

Bible Journaling

Bible Journaling

Creatief bezig zijn in de Bijbel door middel van tekenen, schilderen, schrijven en het maken van collages bij bijbelteksten – in je bijbel zelf. Je kunt bible journaling alleen doen, maar ook in een groep en samen in gesprek gaan over het gelezen gedeelte.
Deze manier van bezig zijn is ook heel geschikt voor jonge bijbellezers. Vooral meiden vinden het erg leuk om met kleuren, en knippen en plakken met een bijbeltekst aan de slag te gaan!

Wat heb je nodig?
– een bijbel (bijvoorbeeld de Schrijfbijbel)
– potloden, een fineliner, waterverf
– een penseel (nummer 6)
– water
– een plastic vel om onder je bladzij te leggen, zodat je de onderliggende pagina beschermt

SOAP

SOAP

SOAP is een paar jaar geleden uit Amerika naar Nederland overgewaaid: een laagdrempelige methode die je helpt om in een bijbelvers te duiken en te ontdekken wat het voor jou zou kunnen betekenen.
De letters SOAP staan voor:
Scripture (Bijbel)
Observation (de tekst bevragen, er dingen in ontdekken)
Application (toepassing)
Prayer (gebed)

Wat heb je nodig?
– een bijbel
– een schrift of werkbladen om te schrijven
– eventueel anderen en een laptop om samen met een bijbeltekst bezig te gaan

Bezinnend schrijven

Bezinnend schrijven

Schrijf aan de hand van vragen over de bijbeltekst die je leest en ga op die manier de diepte in. Het gaat niet om het mooi kunnen schrijven, maar om het schrijven vanuit je hart. Met deze methodiek ontdek je: wat doet een bijbeltekst met mij?

Wat heb je nodig?
– een bijbel
– een notitieboekje
– een fijne pen

Leesplannen

Leesplannen

Kort of lang, concreet of verdiepend. Een leesplan over de hoofdlijnen van de Bijbel of een leesplan over een thema, zoals de heilige Geest of over leiders. Leesplannen zijn er in vele soorten en maten.
Om te ontdekken welk leesplan bij jou past, kun je jezelf de volgende vragen stellen:
– Hoe lang wil ik bezig zijn?
– Zoek ik een studieplan of een leesplan dat vooral concreet is?
– Wil ik lezen over een bepaald thema of juist een bijbelboek doorwerken?

Hier vind je alle digitale leesplannen van het NBG – voor elk wat wils. Je kunt je bijvoorbeeld ook opgeven voor het leesplan ‘Bijbel in een jaar’, van Alpha Nederland en het NBG.

Wat heb je nodig?
– een leesplan op papier of digitaal
– een bijbel(tekst)

Studiemateriaal

Studiemateriaal

Met behulp van studiemateriaal ontdek je meer over de achtergrond van een bijbeltekst, waardoor je de tekst beter begrijpt in de context van zijn tijd, cultuur en andere (bijbel)teksten. Je kunt hiervoor studieboeken of commentaren gebruiken, maar op debijbel.nl vind je ook een schat aan informatie. Niet alleen over de historische achtergronden, maar ook over bijvoorbeeld thema’s als troost, vergeving en bidden. Op debijbel.nl kun je ook meerdere vertalingen tegelijk bekijken, zodat je kunt vergelijken. Voor een goede studie kun je ook leesplannen gebruiken die de diepte ingaan.

Op debijbel.nl kun je veel informatie vinden. Je kunt gerichte informatie zoeken door op het zoek-icoontje te klikken. En in het menu vind je veel informatie bij ‘Achtergronden’ https://debijbel.nl/wereld-van-de-bijbel. Zo vind je informatie en achtergronden over:
– bijbelboeken https://debijbel.nl/wereld-van-de-bijbel/kennis-achtergronden/bijbelboeken-artikelen
– bijbelse personen https://debijbel.nl/wereld-van-de-bijbel/kennis-achtergronden/bijbelse-personen
– de Bijbel over actuele thema’s https://debijbel.nl/wereld-van-de-bijbel/ontdek-en-ervaar/de-bijbel-over

Daarnaast zijn er ook boeken die je helpen de Bijbel te bestuderen, bijvoorbeeld:
– NBV Studiebijbel https://shop.bijbelgenootschap.nl/product/studiebijbel/
– Het leven van Jezus Christus – de vier evangeliën naast elkaar https://shop.bijbelgenootschap.nl/product/leven-jezus-christus/
– Verdiep je in…-bijbelstudies https://shop.bijbelgenootschap.nl/shop/?fwp_main_search=verdiep%20je%20in&fwp_sort=default

Podcasts

Podcasts

Luisteren naar een bijbeltekst en uitleg via een podcast. Voor als lezen niet zo jouw ding is of wanneer je je reistijd in de auto, trein of op de fiets nuttig wilt besteden met het luisteren naar een bijbelpodcast. Denk bijvoorbeeld aan Dagvers of Eerst Dit.
Daarnaast kun je luisteren naar de podcast ‘Verdiep je in de Bergrede’, die kun je luisteren als een studieleesplan. En heb je al kennis gemaakt met de podcast ‘Lezen met Inez’? Zij helpt je om van bijbellezen een goede gewoonte en een leuke activiteit te maken. Of heb je wat bemoediging nodig? Heb je het nodig om te weten dat je niet alleen staat in je uitdaging? Luister dan naar ‘Bijbelbekentenissen’, waarin bekende christenen vertellen over hun omgang met bijbellezen.

Wat heb je nodig?
– IPod of mobiel met oordopjes

Muziek

Muziek

Luisteren naar muziek en liederen, omdat de teksten zo tot je spreken. Veel christelijke liederen zijn gebaseerd op de Bijbel en kunnen zo een manier zijn om de Bijbel te horen en te begrijpen. Je kunt bijvoorbeeld luisteren naar liederen van de projecten ‘Psalmen voor nu’ of ‘The Psalm Project’.

Wat heb je nodig?
– muziek en de mogelijkheid om die te luisteren

Snacken

Snacken

Soms heb je weinig tijd. Geen energie voor lange bijbelstudies. Of gewoon geen bijbel in de buurt. Kan gebeuren. Je kunt op verschillende manieren ‘bijbels snacken’:
– een podcast luisteren
– een scheurkalender met bijbelteksten op een zichtbare plek hangen
– via DagelijksWoord.nl iedere dag een bijbelvers op je mobiel of in de mail, in de vertaling die jij kiest
– via DagelijkseBroodkruimels.nl kun je ook één keer per week een tekst krijgen

Bibliolog

Bibliolog

Door jezelf te verplaatsen in de figuren in het bijbelverhaal, komt de tekst dichter bij jou persoonlijk. Deze methode wil zo bijbelteksten verbinden aan je eigen leven. De methode is in Duitsland al bekend, maar in Nederland nog niet zo.

Teksten memoriseren

Teksten memoriseren

To learn by heart is de Engelse vertaling voor ‘uit je hoofd leren’. Als je bijbelteksten oefent zodat je ze uit het hoofd kunt opzeggen, maakt dat dat ze voor je gaan spreken: de teksten zakken als het ware naar je hart. Je kunt zelf mooie teksten kiezen en die memoriseren. Maar je kunt op internet ook memorisatieteksten vinden en gebruiken.

Bibliodrama

Bibliodrama

Samen een bijbelverhaal uitspelen: iedere speler kruipt in de huid van een bijbels personage en beleeft vanuit die rol het verhaal – dat is bibliodrama. In grote lijnen volg je het bijbelverhaal, maar doordat ieder zijn of haar eigen rol op een eigen manier beleeft, komt het verhaal dichterbij je eigen leven en emoties. Bibliodrama wordt soms in de plaatselijke kerk aangeboden, soms kun je ook meedoen aan een cursus in de buurt. Meer informatie over bibiodrama vind je onder meer op www.centrumvoorbibiodrama.nl.

Zingen

Zingen

Zingen is twee keer bidden, zou Augustinus ooit gezegd hebben. Veel bijbelteksten, bijvoorbeeld de psalmen, zijn op muziek gezet. Je kunt ze zingen, zingen helpt je een tekst te onthouden, maar door de muziek kan het ook op emotioneel niveau je meer persoonlijk raken.
Vooral bij oudere en demente mensen zie je de kracht van zingen. Oude psalmen of andere geestelijke liederen zitten nog helemaal in hun hoofd en worden uit volle borst gezongen.

Film(pje)s

Film(pje)s

Je kijkt een kort filmpje of een inspirerende film, die gebaseerd is op een bijbelverhaal of bijbeltekst. Je vindt filmpjes gemakkelijk op YouTube.

Bijbels dagboekje

Bijbels dagboekje

Een dagboekje helpt je bij het (dagelijks) lezen van de Bijbel. Met een tekstgedeelte en een uitleg, soms met een gebed of een vraag, word je geholpen om de bijbeltekst te begrijpen. Bijbelse dagboekjes kun je in allerlei soorten en maten kopen.

Cursussen

Cursussen

Samen bijbellezen en leren van anderen? Misschien is een cursus dan iets voor jou! Misschien bied je eigen kerk wel een cursus over een bepaald thema of bijbelboek. Of geeft een predikant of theoloog uit je omgeving een interessante cursus over de Bijbel. Een cursus kan bestaan uit een aantal avonden, maar soms ook uit een aantal jaren.

(Bijbelstudie)groep

(Bijbelstudie)groep

Misschien biedt een kerk in jouw omgeving een bijbelstudiegroep over een bepaald thema of bijbelboek. Of spreek je zelf met een aantal vriendinnen af om samen aan de slag te gaan met een bepaald boek. Misschien wil je graag wat actiever bezig met de Bijbel en is een Karakterweekend van de 4e Musketier iets wat bij jou past.

Retraite

Retraite

Bijvoorbeeld een stilte-retraite in een klooster. Op vaste momenten bidden en lezen in de Bijbel, waarna je in stilte nadenkt en bidt over wat je hebt gelezen.

Journaling

Journaling

Je houdt zelf een dagboekje bij, waarin je opschrijft wat je gevoelens en je gedachten bij het bijbellezen zijn.

Cherry picking

Cherry picking

Je bijbel laten openvallen en lezen wat je daar vindt, of bladeren door je bijbel en blijven haken aan bekende maar mooie teksten. Het is misschien niet de meest planmatige aanpak van bijbellezen, maar op sommige momenten kan het je helpen om toch nog even de Bijbel erbij te pakken en bemoedigd te worden.

Ontdekkend bijbellezen

Ontdekkend bijbellezen

Zonder een cursus- of informatieboek zelf een bijbeltekst lezen en je laten inspireren. Dat is ‘Ontdekkend bijbellezen’. Door een tekst meerdere keren te lezen in verschillende bijbelvertalingen en door vragen te stellen aan de tekst, ontdek je wat de Bijbel jou te zeggen heeft.

Handlettering

Handlettering

Op een creatieve manier een bijbeltekst verwerken en een beetje mediteren. Doordat je nadenkt over hoe je de tekst wilt weergeven, denk je na over welke woorden voor jou belangrijk zijn en vanuit welk gevoel of welke ervaring je de woorden vormgeeft.

Schrijven en highlighten van de Bijbel

Schrijven en highlighten van de Bijbel

Je schrijft in de Bijbel welke gedachten of vragen je bij een bepaalde tekst hebt. Daarnaast kun je ook met een stift de tekst kleuren die er voor jou uitspringt. De Schrijfbijbel kun je hiervoor goed gebruiken.

Een bijbelboek doorwerken

Een bijbelboek doorwerken

Je kunt in een moeilijk bijbelboek duiken, zoals Openbaring, maar je kunt je ook laten aanspreken door bijvoorbeeld de emoties en het vertrouwen die je vindt in de psalmen.

NBV Studiebijbel

NBV Studiebijbel

In deze bijbel lees je niet alleen de Nieuwe Bijbelvertaling, maar krijg je ook informatie over de achtergrond van een bijbelboek en extra uitleg bij bepaalde woorden of tekstgedeeltes. Een waardevol naslagwerk voor wie zich verder wil verdiepen in de Bijbel.

Dicht bij God

Dicht bij God

Een praktische studiebijbel voor persoonlijk gebruik. Het is de Bijbel in Gewone Taal met veel informatie en nadenkvragen om de bijbelteksten te verbinden met je eigen dagelijks leven, voor verdieping, inspiratie en groei in je geloof.

Rechte Bijbel

Rechte Bijbel

Deze Bijbel is voor iedereen die zich vanuit het geloof wil inspannen om de wereld eerlijker te maken. Met deze bijbel kun je alleen aan de slag, maar je kunt ook samen aan de slag met bijbehorend verwerkingsmateriaal!

De Infographic Bijbel

De Infographic Bijbel

Een bijbel die je nog nooit eerder gezien hebt: met infographics. Deze bijbel bestaat uit meer dan honderd illustraties met achtergronden en inzichten. Op deze manier ontdek je de grotere context van de Bijbel en wordt ook de eenheid en samenhang getoond in compacte illustraties.