Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap

Waar is Nazaret?

Nazaret is een dorp in Galilea ten westen van het Meer van Galilea. Het is de plaats waar Maria en Jozef vandaan kwamen, en waar Jezus opgroeide.

Nazaret in Galilea

Nazaret ligt in Galilea. Het dorp bestaat waarschijnlijk vanaf de derde eeuw voor Christus. De bewoners leefden vooral van de landbouw. Dit was mogelijk door het goede klimaat en de vruchtbare grond van Nazaret. In de tijd van Jezus was het een klein dorp met een paar honderd inwoners.
In het evangelie volgens Matteüs gaan Maria en Jozef hier met Jezus naartoe, nadat ze naar Egypte gevlucht zijn voor Herodes de Grote (Matteüs 2:19-23). In het evangelie volgens Lucas wonen Maria en Jozef al in Nazaret voordat Jezus geboren is (Lucas 1:26; Lucas 2:4).

Onbekend

Nazaret was een onbekend en onbelangrijk dorp. Dat zie je ook terug in het Nieuwe Testament. Als Natanaël hoort dat Jezus uit Nazaret komt, zegt hij: ‘Uit Nazaret? Kan daar iets goeds vandaan komen?’ (Johannes 1:46). Juist omdat het de plaats was waar Jezus vandaan kwam, was zijn boodschap er niet populair. Iedereen kende Jezus en zijn familie, ze hadden hem zien opgroeien. Daarom vroegen ze zich af waar Jezus nu ineens al die wijsheid vandaan haalde (Matteüs 13:54-58).

Nazoreeërs

Jezus wordt de Nazoreeër genoemd (Matteüs 2:23). Zelfs zijn volgelingen krijgen soms die naam: Paulus wordt de leider van de Nazoreeërs genoemd (Handelingen 24:5). Deze naam verwijst naar het feit dat Jezus uit Nazaret komt.

Nazaret nu

Nog steeds staan er in Nazaret meerdere kerken op plaatsen waar volgens christelijke tradities de engel de geboorte van Jezus aankondigde aan Maria. Ook staat er een kerk op de plaats waar volgens een traditie de werkplaats van Jozef was.

Haal het meeste uit debijbel.nl

Word BIJBEL+ gebruiker en ontvang een Bijbel naar keuze en direct toegang tot:

  • Meer dan 20 Bijbelvertalingen (waaronder bronteksten)
  • Extra achtergrondinformatie
  • Studieaantekeningen

Als BIJBEL+ gebruiker steun je het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap om wereldwijd mensen te bereiken met de Bijbel.

Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschapv.4.18.12
Volg ons