Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap

Marcus 4:26-34 – Preekinspiratie

Deze passage in de NBV21

26En Hij zei: ‘Het is met het koninkrijk van God als met een mens die zaad uitstrooit op de aarde: 27hij slaapt en staat weer op, dag in dag uit, terwijl het zaad ontkiemt en opschiet, ook al weet hij niet hoe. 28De aarde brengt uit zichzelf vrucht voort, eerst de halm, dan de aar, en dan het rijpe graan in de aar. 29Maar zo gauw het graan het toelaat, slaat hij er de sikkel in, omdat het tijd is voor de oogst.’

30En Hij zei: ‘Waarmee kunnen we het koninkrijk van God vergelijken en door welke gelijkenis kunnen we het voorstellen? 31Het is als een zaadje van de mosterdplant, het kleinste van alle zaden op aarde wanneer het gezaaid wordt. 32Maar als het na het zaaien opschiet, wordt het het grootste van alle planten en krijgt het grote takken, zodat de vogels van de hemel in zijn schaduw kunnen nestelen.’

33Met zulke en andere gelijkenissen verkondigde Hij hun Gods boodschap, voor zover ze die konden begrijpen; 34Hij sprak uitsluitend in gelijkenissen tegen hen, maar wanneer Hij alleen was met zijn leerlingen, verklaarde Hij hun alles.

Marcus 4:26-34NBV21Open in de Bijbel

Waar gaat het om in dit gedeelte?

Bekijk of luister

met Matthijs de Jong, Hoofd Vertalen en Bijbelwetenschap bij het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap

Blijf op de hoogte

Wil je een seintje ontvangen wanneer er nieuw materiaal online staat?

Ter inspiratie: Het wonder van groei

In Marcus 4:26-29 schetst Jezus als beeld van het koninkrijk van God een tafereel van zaaien, wachten, en uiteindelijk oogsten. Wat wil Hij met deze gelijkenis zeggen? Wees niet ongeduldig als het goede nieuws wordt afgewezen? Wanhoop niet als je weinig resultaat ziet, vertrouw erop dat de oogst zal komen? Die bemoediging zit er zeker in. Maar er zit méér in deze korte tekst.

De aarde brengt uit zichzelf vrucht voort, lezen we in vers 28. Dat de aarde vrucht draagt is een fundamenteel Bijbels beeld, te beginnen in Genesis 1:11-12. Het is niet de mens die produceert en gewassen laat groeien, maar de aarde. En daarachter God, die haar aanstuurt. De mens die het land bewerkt – ploegen, zaaien, wieden, oogsten, wat niet al – voegt nederig in, in een proces dat zijn wijsheid en kunnen te boven gaat.

Het zaad dat ontkiemt, opschiet en vrucht draagt is dus zowel een natuurlijk gegeven als een goddelijk geheimenis. En dit geeft een link met dat ándere goddelijke geheimenis: de komst en doorwerking van Gods koninkrijk. Net als natuurlijke groei is geestelijke groei een proces dat we niet in onze macht hebben, maar waar we wel bij zijn bij betrokken.

Hoe? De mens die gezaaid heeft, wacht, maar wendt zich niet af. Integendeel, hij kijkt elke dag, verwachtingsvol. Hij is getuige als de eerste groene puntjes verschijnen en dan doorgroeien tot het koren vol graankorrels. Hij volgt het proces op de voet, want hij wil geen dag te laat zijn voor de oogst.

Zo zouden ook wij stil kunnen kijken, ademloos, naar het wonder van groei, de aarde die vrucht draagt. Elke dag opnieuw. Maar mensen zijn te ongedurig, te ongeduldig, te druk. Daarom gaf God speciale momenten om bij dit wonder van groei stil te staan. Voor Israël was het sabbatsjaar zo’n moment. Ieder zevende jaar. Een jaar zonder zaaien en zonder oogsten. Een jaar waarin je wat er ‘uit zichzelf’ groeit op je land niet voor jezelf opeist: het is voor iedereen, mens en dier, om van te leven. Want het is de aarde die het voortbrengt en de aarde is van God.

Zouden ook wij hier vaker bij stil kunnen staan? Niet langer gedachteloos eten, vreugde ervaren omdat je getuige mag zijn van machtige processen om je heen. Zodat we in het vanzelfsprekende weer het bijzondere leren zien. Dankdag geeft ons de gelegenheid om even wakker te worden en te beseffen: we leven van wat de aarde voortbrengt en de aarde is van God.  

Zoveel woorden over de aarde, over groei, maar het gaat Jezus toch om de boodschap van het koninkrijk van God? Ja, maar juist door oog te krijgen voor het wonder van natuurlijke groei, kun je leren openstaan voor het geheimenis van de groei van het koninkrijk.

We storten ons graag op processen die we denken te controleren. En zaken waar we ‘toch niets aan kunnen doen’ laten we graag links liggen. Jezus nodigt ons uit om iets te doen dat moeilijker is. Hij vraagt ons om getuige te zijn, ons open te stellen voor het wonder van alle natuurlijke én geestelijke groei en bloei die ons omringt. Zodat we klaar staan om in te voegen bij de oogst.

Meer weten?

Wil je op het gebied van exegese gelijk meer weten over deze passage?

Op deze pagina vind je aantekeningen bij de tekst en meer informatie over de opbouw en context.

Hier lees je deze tekst in verschillende vertalingen.

En wanneer je een Plus-account hebt, vind je hier de passage in verschillende vertalingen met aantekeningen (tip: zet bij ‘Persoonlijk’ ‘Toon voetnoten’ en ‘Toon verwijzingen’ aan).

Op deze pagina:

... vind je in video-vorm, podcast en tekst inspiratie voor de preek verbonden aan de kern van dit Bijbelgedeelte.

Het wonder van groei, verborgen in de aarde, is een beeld voor de komst van het koninkrijk van God. De mens kan dit niet sturen, maar mag hiervan wel getuige zijn.

Je vindt op deze pagina ook links naar meer achtergrondinformatie bij deze passage. Dit alles helpt je om een goed onderbouwde en inspirerende preek te maken die ingaat op actuele vragen.

Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschapv.4.25.2
Volg ons