Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap

Lucas 4:14-30 – Preekinspiratie

Deze passage in de NBV21

Optreden van Jezus in Nazaret

14Vervuld met de kracht van de Geest keerde Jezus terug naar Galilea. Het nieuws over Hem verspreidde zich in de hele streek. 15Hij gaf de mensen onderricht in hun synagogen en werd door allen geprezen. 16Hij kwam ook in Nazaret, waar Hij was opgegroeid, en volgens zijn gewoonte ging Hij op sabbat naar de synagoge. Toen Hij opstond om voor te lezen, 17werd Hem de boekrol van de profeet Jesaja overhandigd, en Hij rolde hem af tot de plaats waar geschreven staat:

18‘De Geest van de Heer rust op Mij,

want Hij heeft Mij gezalfd.

Om aan armen het goede nieuws te brengen

heeft Hij Mij gezonden,

om aan gevangenen hun vrijlating bekend te maken

en aan blinden het herstel van hun zicht,

om onderdrukten hun vrijheid te geven,

19om een genadejaar van de Heer uit te roepen.’

20Hij rolde de boekrol op, gaf hem terug aan de dienaar en ging weer zitten; de ogen van alle aanwezigen in de synagoge waren op Hem gericht. 21Hij zei tegen hen: ‘Vandaag is de schrifttekst die jullie gehoord hebben in vervulling gegaan.’ 22Allen betuigden Hem hun bijval en verwonderden zich over de genaderijke woorden die uit zijn mond vloeiden, en ze zeiden: ‘Dat is toch de zoon van Jozef?’ 23En Hij zei tegen hen: ‘Ongetwijfeld zullen jullie Me dit gezegde voorhouden: Geneesheer, genees uzelf. Doe alles waarvan wij gehoord hebben dat het in Kafarnaüm gebeurd is, ook hier in uw vaderstad.’ 24Hij vervolgde: ‘Luister, Ik zeg jullie dat geen enkele profeet welkom is in zijn vaderstad. 25Maar Ik zeg het jullie zoals het is: in de tijd van Elia, toen de hemel drie jaar en zes maanden lang gesloten bleef en er in het land een grote hongersnood uitbrak, waren er veel weduwen in Israël. 26Toch werd Elia niet naar een van hen gezonden, maar naar een weduwe in Sarepta bij Sidon. 27En in de tijd van de profeet Elisa waren er veel mensen in Israël met een huidziekte die hen onrein maakte. Toch werd niemand van hen gereinigd, maar wel de Syriër Naäman.’ 28Toen de aanwezigen in de synagoge dit hoorden, ontstaken ze in grote woede. 29Ze sprongen op en dreven Hem de stad uit, naar de rand van de berg waarop hun stad gebouwd was, om Hem in de afgrond te storten. 30Maar Hij liep midden tussen hen door en vertrok.

Lucas 4:14-30NBV21Open in de Bijbel

Waar gaat het om in dit gedeelte?

Bekijk of luister

Video volgt.

Blijf op de hoogte

Wil je een seintje ontvangen wanneer er nieuw materiaal online staat?

Ter inspiratie: Jezus gaat zijn ongekende gang

Je zou bij het kunnen lezen van dit gedeelte uit Lucas kunnen denken: ‘Zie je wel, “ze” begrijpen het natuurlijk niet.’ Die ‘ze’ zijn dan de anderen. En wat ze niet begrijpen is: wie Jezus is. Als dat ‘ze’ op Jezus’ volks- en geloofsgenoten, de Joden, betrokken wordt ligt scheve en misleidende beeldvorming op de loer. Als in: de Joden willen of kunnen niet begrijpen wie Jezus is en worden daarom nog kwaad op Hem ook. En: wij christenen begrijpen gelukkig wel wie Jezus is …

Alleen al om die reden moeten we deze passage niet lezen alsof het gaat over anderen. Wij, jij en ik die deze passage uit Lucas horen, zijn het die Jezus horen spreken over bevrijding in de synagoge. Hoe herkenbaar is het niet dat we helemaal enthousiast kunnen worden van die boodschap. En dan ineens denken: maar ja, wat komt er eigenlijk terecht van die mooie woorden? En wég is ons enthousiasme.

Hoe herkenbaar is daarnaast de behoefte aan een wonder. Liet Jezus, of God, maar eens wat meer van zich horen. Een duidelijk ingrijpen van God hier of daar zou enorm helpen om Jezus’ boodschap te geloven. Net als Jezus’ volksgenoten in Nazaret willen we Jezus dan voor ons karretje spannen: laat uw goddelijke kracht zien en we zullen in U geloven. En schakelen wij niet even snel van teleurstelling naar woede als dat wonder uitblijft? Als Jezus zich niet op die manier door ons laat manipuleren? Willen ook wij dan niet liever van Jezus af?

Misschien is het goed dat ook wij ons door die vragen laten stilzetten. Om zo los te komen van hoe wij zouden willen dat het allemaal gebeurt. En in plaats daarvan zicht krijgen op hoe Jezus zelf beweegt, op de weg die Hij kiest om te gaan. Zodat wij ons, na zo te zijn stilgezet, weer laten meenemen door die beweging.

Meer weten?

Wil je op het gebied van exegese gelijk meer weten over deze passage?

Op deze pagina vind je aantekeningen bij de tekst en meer informatie over de opbouw en context.

Hier lees je deze tekst in verschillende vertalingen.

En wanneer je een Plus-account hebt, vind je hier de passage in verschillende vertalingen met aantekeningen (tip: zet bij ‘Persoonlijk’ ‘Toon voetnoten’ en ‘Toon verwijzingen’ aan).

Op deze pagina:

... vind je in video-vorm en tekst inspiratie voor de preek verbonden aan de kern van dit Bijbelgedeelte.

In Lucas’ weergave van het begin van Jezus’ publieke optreden zijn de hoofdlijnen van het vervolg van het evangelie herkenbaar: waar Jezus eerst met enthousiasme ontvangen wordt, slaat dat enthousiasme ook snel om in afwijzing en woede. Maar Jezus laat zich niet stoppen en zijn werk en boodschap gaat door.

Je vindt op deze pagina ook links naar meer achtergrondinformatie bij deze passage. Dit alles helpt je om een goed onderbouwde en inspirerende preek te maken die ingaat op actuele vragen.

Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschapv.4.26.9
Volg ons