Mijn goede voornemen: meer bijbellezen

Goede voornemens, wie heeft ze niet. Gezonder eten, stoppen met roken, minder alcohol, meer sporten. Zo vlak voor het nieuwe jaar maak je de balans op en denk je: ik ga het weer proberen en dit keer gaat het mij wel lukken! Voor veel mensen valt bijbellezen ook in deze categorie, zo blijkt uit een enquête van het bijbelgenootschap eerder dit jaar.

Zou jij ook graag willen dat bijbellezen een goede gewoonte wordt, en ben je – net als veel anderen, waaronder ikzelf – al regelmatig gestrand? Lees dan vooral door, want in deze blog krijg je zeven tips die je helpen bij het zetten van de eerste stappen om met meer regelmaat uit de Bijbel te lezen. Het is aan jou wat de frequentie is van die regelmaat wordt.

1. Volg de Bijbel

Ben je verslingerd aan sociale media? Zorg dan dat de Bijbel daar ook is. Volg op Facebook of Instagram je kerk, debijbel.nl, een inspirerende spreker. Of meld je aan voor nieuwsbrieven van christelijke platforms, magazines of  organisaties. Je zult zien dat de bijbelteksten vanzelf in je tijdlijn verschijnen.

2. Bijbels snacken

Heb je niet veel tijd, of ben je niet zo’n lezer? Geen nood, abonneer je op onze podcast Dagvers, of een andere christelijke podcast, en dagelijks staat er een bijbelvers met korte overdenking voor je klaar die je op elk moment van de dag kunt luisteren. Ideaal voor tijdens het tandenpoetsen of als je een rondje loopt met de hond.

3. Kleine boodschap, grote boodschap, bijbelse boodschap

Of je het nu druk hebt of niet, naar de wc moet iedereen. Hang daar een bijbelse scheurkalender op en je ziet elke dag een nieuwe tekst, een mooie spreuk of een prikkelende gedachte.

4. Een leesplan voor jou

Wist je dat in de app Mijn Bijbel al meer dan 20 leesplannen voor je klaarstaan?  Verschillend in lengte en frequentie. Kies een thema, schrijf je in en je krijgt de teksten op een presenteerbordje aangereikt. Er verschijnt een pop up op je telefoon en het enige wat jij hoeft te doen is op de button klikken.

5. Listen to the music

Ken je de uitspraak: zingen is twee keer bidden? Augustinus zou dit eens gezegd hebben, en Corrie ten Boom staat hier ook achter. Soms kan lezen te intensief zijn voor je hoofd of voor je hart. Zet dan muziek op die je dicht bij de Bijbel en bij God brengt. Psalmen, Engelse chants, aanbiddingsmuziek, gospel of Taizé. Gezongen bijbelteksten zijn ook bijbelteksten.

6. Bijbel in een jaar

Heb je de wens om de Bijbel een keer van kaft tot kaft te lezen? Stel het niet langer uit en begin op 1 januari. Elke dag een gedeelte uit het Oude Testament, een psalm of speuk en een gedeelte uit het Nieuwe Testament. Het kost je wel tijd en doorzettingsvermogen, maar je krijgt er ook heel veel voor terug! Bestel het boek Bijbel in een jaar of start met het leesplan en maak in 7 dagen kennis met het Bijbel in een jaar-leesplan.
Bijbel in een Jaar is ontwikkeld in samenwerking met Alpha Nederland.

7. Aan de studie

Misschien lees je al jaren in de Bijbel en ken je veel bijbelgedeelten uit je hoofd. Dan ben je waarschijnlijk toe aan wat stevigere kost. Probeer eens een nieuw studieboek als Het leven van Jezus Christus of verdiep je in de achtergronden bij de teksten op debijbel.nl.

Voelt zomaar een stukje lezen voor jou niet fijn, maar ben je ook geen studiebol? Ga dan op zoek naar een verwerkingsvorm die bij jou past. Voor de een is dat een bijbelgespreksgroep, voor een ander een creatieve vorm. Op de pagina leesjebijbel vind je een overzicht van ruim vijftien verschillende vormen om met de Bijbel aan de slag te gaan. Wil je een manier van bijbellezen vinden die echt bij je past? Volg dan zeker ons leesplan ‘Op ontdekkingstocht met de Bijbel’.

Onze laatste tip: Maak van bijbellezen geen plicht! Ga op zoek naar een vorm en frequentie die bij jou past, bij jouw levensfase en de tijd die je hebt, bij de waarde die jij hecht aan de Bijbel. Ook al zet je dan voor je gevoel maar kleine stapjes, laat je verrassen over wat er dan gebeurt!

Renske Huisman
Uitgever bij het Nederlands Bijbelgenootschap

Dit bericht is geplaatst op zondag 27 december 2020