5 Bijbelteksten om te verstillen
Soms is het fijn om stil te zijn. Om even geen lawaai om je heen te horen. Om even geen onrust meer in je leven te hebben. Om niet alleen rust te hebben, maar iets dat nog krachtiger is: echte stilte. Dat alles om je heen even stil is, en ook jijzelf. In de Bijbel kun je lezen dat je in die stilte God kunt vinden. God laat niet alleen van zich horen in harde donder of in bazuingeschal, maar ook in pure stilte.
Stilte om met God te praten
In de Bijbel lees je vaak dat mensen de stilte opzoeken om met God te praten. In die stilte komen ze heel dicht bij Hem. Hanna bidt in stilte, diep bedroefd en in tranen legt ze een gelofte af aan God (1 Samuel 1:13
Matteüs 14
Stilte om iets van God te horen
In de Bijbel kunnen we lezen dat je in de stilte niet alleen je eigen zorgen aan God kunt voorleggen, maar dat je daar ook iets van God kunt horen. Als je alles stil maakt, ook jezelf, kun je echt eerbiedig zijn voor God. Stil zijn is dan een houding om te luisteren. Dat zegt Mozes ook tegen het volk Israël:
Deuteronomium 27
David laat ook zien dat stil zijn een teken van eerbied is. Het is het omgekeerde van trots en arrogant zijn. De ideale manier om open te staan voor Gods wil:
Psalmen 131
Stilte om bij God te zijn
De stilte is de beste plek om dicht bij God te zijn. In 1 Koningen 19:11-13
Habakuk 2
En als God in vrede bij de mensen komt wonen, zal dat volgens de Bijbel ook echt gebeuren. Die ontmoeting tussen God en mensen zal gebeuren in stilte:
Zacharia 2
Rust en reflectie met ons stilterooster
Stilte zoeken is vandaag de dag een hele uitdaging. Daarom zijn kloosterweekenden en retraites zo populair. De Bijbel kan helpen om stilte te integreren in je dagelijks leven. Stilte-experts en Bijbelwetenschappers delen hun favoriete passages. Mirjam van der Vegt, Nikolaas Sintobin, Elise Lengkeek, Leo Fijen, Marga Haas, Anne-Mareike Schol-Wetter en Jaap van Dorp nodigen je uit tot rust en reflectie. Elke aflevering bevat een Bijbeltekst, een korte meditatie en een vraag om over na te denken.