Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap

Wie was Jojakim in de Bijbel?

Jojakim is de naam van een koning van het zuidelijke rijk Juda. Hij regeert in Jeruzalem van 609 tot 598 voor Christus.

Wat betekent de naam Jojakim?

De naam Jojakim betekent: De Heer richt op.

Jojakim wordt koning

Jojakim volgt – na een ingrijpen van koning Necho van Egypte – zijn broer Joachaz op als koning van Juda (2 Koningen 23:34). De Egyptenaren nemen in 609 voor Christus Joachaz gevangen en maken zijn broer Eljakim koning. Zijn naam Eljakim (‘God richt op’) wordt veranderd in Jojakim. Jojakim was 25 jaar oud toen hij koning werd, en hij regeerde elf jaar.

Internationale ontwikkelingen

De eerste jaren van zijn koningschap is Jojakim onderworpen aan Egypte. Elk jaar moet hij veel geld betalen aan de Egyptische koning (2 Koningen 23:35). De Judeeërs brengen daarvoor zware belastingen op. Daarmee kopen ze de steun van Egypte tegen de aanvallen van de Babyloniërs.
Maar in het jaar 605 voor Christus wordt het Egyptische leger bij Karkemis verslagen door de Babyloniërs onder leiding van Nebukadnessar. Jojakim is vanaf dat jaar onderworpen aan Nebukadnessar (2 Koningen 24:1). Na drie jaar komt hij in opstand tegen Babylonië.
Het is niet duidelijk wat er met Jojakim tijdens zijn regering is gebeurd. Volgens 2 Kronieken 36:6 heeft Nebukadnessar Jojakim gevangengenomen en hem geboeid naar Babel gebracht. Intussen heeft Juda invallen te verduren van Chaldeeën, Arameeërs, Moabieten en Ammonieten. Duidelijk is wel dat Jojakim sterft in de tijd dat de legers van Nebukadnessar voor de muren van Jeruzalem liggen (2 Koningen 24:10). Zijn zoon Jojachin volgt hem op.

Jeremia over Jojakim

De profeet Jeremia is een tijdgenoot van Jojakim. Jeremia ziet vanaf het jaar 605 een groot gevaar uit het noorden op Juda afkomen, en daarmee bedoelt hij de legers van Nebukadnessar. Het jaar 605 is het vierde jaar van de regering van Jojakim (Jeremia 25:1; Jeremia 36:1; Jeremia 45:1; Jeremia 46:2).
Jeremia heeft veel kritiek op Jojakim (zie Jeremia 22:13-19). De profeet noemt hem een onrechtvaardige koning die alleen maar uit is op luxe ten koste van de armen. Jeremia vergelijkt hem met zijn vader Josia (Jeremia 22:15-16). Onder andere het verhaal in Jeremia 36 laat zien dat Jojakim zich van alle kritiek op zijn gedrag niets aantrekt.

Een slechte koning

In de bijbelboeken 1 en 2 Koningen en 2 Kronieken staat van elke koning van Juda een beoordeling. Een koning die goed is, regeert volgens de regels van de God van Israël. David is daar het voorbeeld van. Jojakim wordt een slechte koning genoemd, omdat hij het voorbeeld van koning Manasse volgt en zo het land te gronde richt (2 Koningen 24:3-4).

Haal het meeste uit debijbel.nl

Word BIJBEL+ gebruiker en ontvang een Bijbel naar keuze en direct toegang tot:

  • Meer dan 20 Bijbelvertalingen (waaronder bronteksten)
  • Extra achtergrondinformatie
  • Studieaantekeningen

Als BIJBEL+ gebruiker steun je het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap om wereldwijd mensen te bereiken met de Bijbel.

Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschapv.4.18.10
Volg ons