Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap

Wie was de koningin van Seba?

De koningin van Seba is een rijke koningin die Salomo bezoekt om na te gaan of alle geruchten over zijn wijsheid en rijkdom wel kloppen.

Zonder naam

De koningin van Seba heeft in de Bijbel geen naam. Waar zij voorkomt (1 Koningen 10:1-13; 2 Kronieken 9:1-12) wordt zij ‘koningin van Seba’ genoemd. Jezus heeft het over ‘de koningin van het Zuiden’, die naar de wijsheid van Salomo kwam luisteren (Matteüs 12:42; Lucas 11:31). Flavius Josephus, de Joodse geschiedkundige, zegt dat zij Nikaulis heet, maar of dat klopt weten we niet.

Seba of Saba?

Hoewel verteld wordt dat de koningin uit Seba komt, wordt ze ook nog vaak met Saba verbonden. Saba was een koninkrijk in het huidige Jemen, in het zuidwesten van het Arabisch schiereiland. Seba was waarschijnlijk een koninkrijk in het noorden van het huidige Soedan en het zuiden van Egypte. Omdat er zowel voor Seba als voor Saba iets te zeggen valt, is het onduidelijk waar ze precies vandaan kwam.

Redenen voor het bezoek

De Bijbel vertelt dat er verschillende redenen zijn waarom de koningin uit Seba naar Salomo komt. In de eerste plaats gelooft ze de geruchten over Salomo’s wijsheid niet (1 Koningen 10:7), en wil ze de koning met raadsels op de proef stellen (1 Koningen 10:1). Maar als Salomo bewijst dat hij echt zo wijs en rijk is, geeft ze hem allerlei geschenken (2 Kronieken 9:9-10). Hij geeft haar op zijn beurt ook geschenken.

Eerder in het bijbelboek 1 Koningen wordt verteld dat Salomo net een handelsvloot gebouwd heeft (1 Koningen 9:26-28). Het bezoek van de koningin van Seba zou dus ook een soort handelsmissie kunnen zijn.

Wie was zij?

In latere tijden zijn er talloze legenden over de koningin van Seba ontstaan. Zo zou ze een relatie hebben gehad met Salomo; sommigen menen dat ze de ‘Zij’ uit het bijbelboek Hooglied is. Een Joodse legende brengt haar in verband met de koningin van de demonen, Lilit. Ook zijn er in de legenden uitwerkingen van de raadsels, maar die komen niet in de Bijbel voor.

Haal het meeste uit debijbel.nl

Word BIJBEL+ gebruiker en ontvang een Bijbel naar keuze en direct toegang tot:

  • Meer dan 20 Bijbelvertalingen (waaronder bronteksten)
  • Extra achtergrondinformatie
  • Studieaantekeningen

Als BIJBEL+ gebruiker steun je het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap om wereldwijd mensen te bereiken met de Bijbel.

Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschapv.4.19.0
Volg ons