Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap

Wie was Tobias in de Bijbel?

Tobias is een van de hoofdpersonen in het bijbelboek Tobit. Volgens dat boek is hij een rechtvaardige man die tijdens de Assyrische ballingschap leeft. Hij gaat op reis naar een familielid om geld te halen, trouwt onderweg met zijn nicht Sara, en geneest uiteindelijk zijn vader Tobit.

Betekenis van de naam Tobias

De naam Tobias betekent: de HEER is mijn goedheid. Zijn vader en zijn grootvader hebben namen die hierop lijken: Tobit (‘God is mijn goedheid’ of ‘de HEER is mijn goedheid’) en Tobiël (‘God is mijn goedheid’).

Tobias en zijn ouders

Tobias is de zoon van Tobit en Anna en een van de hoofdpersonen in het deuterocanonieke bijbelboek Tobit. Tobias woont met zijn ouders in Nineve tijdens de ballingschap in Assyrië.
Zijn vader Tobit, een rechtvaardig man, wordt blind en denkt dat hij snel zal sterven. Tobit vertelt zijn zoon dat hij nog wat geld heeft dat Tobias kan gaan halen bij een familielid in Medië. Zijn gids en metgezel op reis is een man die Azarias heet. Dit blijkt de engel Rafaël te zijn.

Een huwelijk

Voordat ze bij het familielid komen, leidt de engel Tobias naar een nicht van Tobias. Ze heet Sara. Ze is al zeven keer getrouwd geweest, maar al die keren is haar man tijdens hun huwelijksnacht door een demon gedood. Omdat Tobias het nauwst aan Sara verwant is, mag hij nu met haar trouwen. De engel verzekert Tobias dat hij niet door de demon zal worden gedood. Rafaël geeft hem instructies om de demon uit de kamer te jagen met behulp van een vis die Tobias eerder heeft gevangen. Vervolgens moeten Tobias en Sara samen tot God bidden. Tobias en Sara doen wat de engel gezegd heeft en trouwen daarna met elkaar.

Terug naar huis

Na een trouwfeest van veertien dagen keren Tobias, Sara en Rafaël terug naar Nineve, naar Tobit en Anna. Rafaël heeft het geld waarvoor ze op reis waren gegaan, inmiddels opgehaald. Voordat ze in Nineve aankomen, vertelt Rafaël aan Tobias hoe hij zijn vader kan genezen met het gal van de vis die hij eerder gevangen heeft. Tobias doet wat Rafaël gezegd heeft, en zijn vader geneest van zijn blindheid. Nadat alles zo goed afgelopen is, vertelt Rafaël aan Tobit en Tobias dat hij een engel van God is. Als zijn ouders sterven, begraaft Tobias hen en samen met zijn vrouw gaat hij bij zijn schoonouders wonen. Ook hen begraaft hij als ze gestorven zijn, dat was een religieuze plicht in die tijd. Hij gedraagt zich dus net zo rechtvaardig als zijn vader Tobit.

Tobit heeft waarschijnlijk niet echt bestaan. Het bijbelboek Tobit is een sprookjesachtig verhaal dat zich afspeelt tijdens de ballingschap. Met dit verhaal probeert de schrijver zijn lezers op te voeden en te vermaken.

Gerelateerde Bijbelgedeelten

Tobit 1

Haal het meeste uit debijbel.nl

Word BIJBEL+ gebruiker en ontvang een Bijbel naar keuze en direct toegang tot:

  • Meer dan 20 Bijbelvertalingen (waaronder bronteksten)
  • Extra achtergrondinformatie
  • Studieaantekeningen

Als BIJBEL+ gebruiker steun je het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap om wereldwijd mensen te bereiken met de Bijbel.

Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschapv.4.18.8
Volg ons