Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap

Wie was Eleazar in de Bijbel?

Eleazar is een van de zonen van Aäron. Hij is de leider van de Levieten en de tweede hogepriester. Hij is ook de hogepriester die Jozua helpt bij de verdeling van het land onder de stammen.

Waar komt de naam Eleazar vandaan?

De naam Eleazar betekent: God heeft geholpen.
In de Bijbel komen nog andere mannen voor met de naam Eleazar: Elazar (Elazar en Eleazar is in het Hebreeuws dezelfde naam) die voor de ark van het verbond moet zorgen in Kirjat-Jearim, en Eleazar Avaran, de vierde zoon van Mattatias. Deze Eleazar speelt een belangrijke rol in de Makkabese opstand (1 Makkabeeën 6:43-47).

Hogepriester

Eleazar is de derde zoon van Aäron (Exodus 6:23). Zijn broers heten Nadab, Abihu en Itamar. Eleazar krijgt één zoon: Pinechas.
Eleazar wordt priester, net als zijn vader Aäron. Hij draagt daarom speciale kleding en wordt aangesteld door Mozes (Exodus 28:40-29:9). Eleazar heeft de leiding over alle Levieten die bij de tabernakel werken.
Als Aäron sterft op de berg Hor, moet Eleazar de kleren van Aäron aantrekken (Numeri 20:22-29). Zo wordt hij de nieuwe hogepriester.

In de woestijn

Tijdens de tocht door de woestijn komen er mannen in opstand tegen Mozes. Daarom worden zij en hun families gedood door God. Eleazar moet daarna het altaar helemaal met koper bedekken. Zo zullen de Israëlieten er voor altijd aan herinnerd worden dat ze God moeten gehoorzamen (Numeri 17:4-5).
Vlak voordat de Israëlieten het beloofde land ingaan, moet Eleazar het land samen met Jozua verdelen onder de twaalf stammen. Dat doet hij door te loten (Jozua 14:1-4).
In Jozua 24:29-33 is te lezen dat Eleazar vlak na Jozua sterft. Hij wordt begraven op de heuvel van zijn zoon Pinechas.

Haal het meeste uit debijbel.nl

Word BIJBEL+ gebruiker en ontvang een Bijbel naar keuze en direct toegang tot:

  • Meer dan 20 Bijbelvertalingen (waaronder bronteksten)
  • Extra achtergrondinformatie
  • Studieaantekeningen

Als BIJBEL+ gebruiker steun je het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap om wereldwijd mensen te bereiken met de Bijbel.

Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschapv.4.18.8
Volg ons