Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap

Wie was Omri in de Bijbel?

Omri was koning van het noordelijke koninkrijk Israël. Omri regeerde van 886 tot 875 voor Christus of van 879 tot 869 voor Christus. De juiste datering is moeilijk vast te stellen.

Wat betekent de naam Omri?

De naam Omri kan ‘de Heer heeft leven gegeven’ betekenen.

De regering van Omri

Omri is de zesde koning van Israël. Als bevelhebber van het Israëlitische leger wordt Omri koning na een burgeroorlog met zijn rivaal Tibni (zie 1 Koningen 16:21-22). Met Omri begint een nieuw koningshuis in Israël te regeren (Omri, Achab, Achazja, Joram).
Omri blijkt een belangrijke koning. Hij bouwt een nieuwe hoofdstad voor het koninkrijk Israël: Samaria (zie 1 Koningen 16:24). Samaria ligt strategisch veel beter dan Tirsa. De stad ligt namelijk aan de grote handelsroutes naar de vruchtbare vlakte van Jizreeël en Foenicië.
Verder is Omri bekend om zijn bouwactiviteiten in de steden in het hele land (voorraadplaatsen). In Megiddo legt Omri een watertunnel aan om de stad binnen de muren van water te voorzien. Het koningshuis van Omri voert moderne technieken in en zorgt voor economische welvaart.

Internationale politiek

Omri speelt een belangrijke rol buiten de grenzen van Israël. In de inscriptie van de Moabitische koning Mesa (ongeveer 840 voor Christus) wordt vermeld dat Omri het hele gebied van Medeba, een stad in Moab, veroverd heeft.
Omri sluit ook een verbond met Etbaäl, de koning van de Foenicische stad Sidon, en hij laat zijn zoon Achab trouwen met Etbaäls dochter Izebel (zie 1 Koningen 16:31).
Ook in Assyrische inscripties (bijvoorbeeld van Salmanassar III) blijkt Omri een bekende koning te zijn. De Assyrische koningen noemen Israël ‘het land van Omri’, ook als Omri al dood is.

Toch een slechte koning

In de bijbelboeken 1 en 2 Koningen staat van elke koning van Israël en Juda een beoordeling. Een koning die goed is, regeert volgens de regels van de God van Israël. Een slechte koning doet dat niet. Van Omri wordt gezegd dat hij een slechte koning is (1 Koningen 16:25-26), en hetzelfde geldt voor zijn hele koningshuis. Hij doet de verkeerde dingen waarmee Jerobeam I, de eerste koning van Israël, is begonnen (zie 1 Koningen 12:25-32). En door zijn contacten met Sidon zorgt Omri er ook voor dat steeds meer Israëlieten de god Baäl gaan vereren.

Gerelateerde Bijbelgedeelten

1 Koningen 16.15 - 1 Koningen 16.28

Haal het meeste uit debijbel.nl

Word BIJBEL+ gebruiker en ontvang een Bijbel naar keuze en direct toegang tot:

  • Meer dan 20 Bijbelvertalingen (waaronder bronteksten)
  • Extra achtergrondinformatie
  • Studieaantekeningen

Als BIJBEL+ gebruiker steun je het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap om wereldwijd mensen te bereiken met de Bijbel.

Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschapv.4.18.12
Volg ons