Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap

Wie was Natan in de Bijbel?

Natan is een profeet aan het hof van koning David. Als David overspel heeft gepleegd met Batseba, wijst Natan David terecht. Later zalft Natan Salomo tot koning van Israël, als opvolger van zijn vader David.

Wat betekent de naam Natan?

De naam Natan betekent: Hij (God) heeft gegeven.
Een van de zonen van koning David heet ook Natan (2 Samuël 5:14; Zacharia 12:12). Hij komt voor in de lijst met voorouders van Jezus (Lucas 3:31).
Andere personen met de naam Natan worden genoemd in 2 Samuel 23:36, 1 Koningen 4:5, 1 Kronieken 2:36, 1 Kronieken 11:38, Ezra 8:16, Ezra 10:39 en Tobit 5:14,

Tempel

Na de dood van Samuel is Natan de belangrijkste profeet die David vertelt wat God van hem wil. Als David een tempel voor de ark van God wil bouwen, stuurt God de profeet Natan naar hem toe. Hij moet zeggen dat David deze tempel niet mag bouwen, maar dat zijn zoon dat zal doen. Bovendien belooft God dat er altijd een nakomeling van David over Israël zal regeren.

Batseba

Nadat David overspel gepleegd heeft met Batseba, de vrouw van zijn legerleider Uria, komt Natan bij de koning. Hij vertelt hem een verhaal over een rijke man die het lammetje van zijn arme buurman wegneemt. Als David dat verhaal hoort, is hij zeer verontwaardigd en zegt dat die man gestraft moet worden. Dan zegt Natan tegen David dat hij zelf die man is: hij heeft hetzelfde gedaan door overspel te plegen met Batseba en haar man te laten vermoorden. Daarom zal God David straffen en zal het kind van hem en Batseba sterven.

Salomo

Later krijgen David en Batseba een andere zoon, Salomo. Natan geeft hem de naam ‘Jedidja’. Dat betekent: lieveling van de HEER (2 Samuel 12:25).
Als koning David oud is, geeft hij de profeet Natan en de priester Sadok opdracht om Salomo te zalven als zijn opvolger (1 Koningen 1:34).

Geschrift van Natan

Volgens 1 Kronieken 29:29 en 2 Kronieken 9:29 was Natan niet alleen een profeet die sprak, maar ook een profeet die dingen opschreef. Hij zou samen met andere profeten de verhalen over David en Salomo opgetekend hebben. Dit ‘geschrift van Natan’ is niet als zelfstandig boek bewaard gebleven.

Haal het meeste uit debijbel.nl

Word BIJBEL+ gebruiker en ontvang een Bijbel naar keuze en direct toegang tot:

  • Meer dan 20 Bijbelvertalingen (waaronder bronteksten)
  • Extra achtergrondinformatie
  • Studieaantekeningen

Als BIJBEL+ gebruiker steun je het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap om wereldwijd mensen te bereiken met de Bijbel.

Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschapv.4.18.8
Volg ons