Vertrouwen op God

Bijbeltekst(en)

Liefde en vertrouwen zijn er niet van de ene op de andere dag. Ze hebben tijd nodig om te groeien. Neem mijn man William bijvoorbeeld. Ik vertrouw hem nu meer dan dat ik vijf jaar geleden deed. Niet dat ik hem toen niet vertrouwde, maar door samen het alledaagse leven te leiden, kon hij steeds laten zien dat hij te vertrouwen is. Op momenten dat ons huwelijk pittig was en toen ziekte naar binnen kroop, was hij degene die onwankelbaar naast me is blijven staan.

Zo is dat ook met God. Ons vertrouwen groeit als we investeren in onze relatie met Hem. Juist als we samen met God door het gebroken leven reizen, neemt ons vertrouwen in Hem toe.

Stel dat jouw geloof afhankelijk is van je omstandigheden of je gevoel, dan is het al gauw wankelbaar. Een zuchtje wind en je geloof ligt in duigen. Grote kans dat angst en leugens zullen toeslaan. Soms wordt geloven een bijzaak, enkel voor op zondag. Het is verleidelijk om je vertrouwen ergens anders in te leggen. Misschien vertrouw je op de mening van anderen, of op je uiterlijk, je rijkdom, je succes of talent.

Door Gods Woord en intimiteit met Hem leren we wie Hij is en wat Hij voor ons gedaan heeft. Beide staan vast. Daardoor stijgt ons geloof boven onze omstandigheden uit. Als we echter gaan zoeken naar wie God volgens ons zou moeten zijn en wat Hij nog zou moeten doen, dan raken we teleurgesteld.

In dit gedeelte in Romeinen 8 lezen we dat we niet kunnen geloven en vertrouwen zonder de heilige Geest. Het gaat tegen onze natuur in om een onzichtbare God te vertrouwen in tijden van nood. Uit onszelf lukt dat vaak niet.
En ik denk dat juist in perioden als deze er fundamenten van geloof gelegd kunnen worden.
In dit bijbelgedeelte staat dat Gods Geest ons zal overtuigen dat we Gods geliefde kinderen zijn en dat we Hem mogen aanspreken met ‘Papa, Abba Vader’. Dat is wie God is: jouw Papa. Het kan misschien wat ongemakkelijk voelen om God zo te noemen, maar Hij nodigt ons uit in die vertrouwensrelatie.

Jezus heeft ons voorbestemd om thuis te zijn bij Hem, bij onze Vader. Laat dat vast staan, wat er ook gebeurt en waar je ook doorheen gaat. Vraag elke dag of de Geest jou een nieuw vertrouwen geeft. De Helper zal je helpen.