Misschien heeft het zo moeten zijn?
Almatine Leene - Theoloog, schrijver en predikant van de Open Poort in Hattem
Bijbeltekst(en)
Ester 4
In de Bijbel vind je een heel aantal vrouwen die een belangrijke en zelfs onmisbare rol spelen. Naar een van hen is een Bijbelboek vernoemd: Ester.
Haar verhaal is om drie redenen bijzonder. Allereerst omdat zij als weesmeisje uitgekozen wordt als koningin. Dat klinkt bijna als een sprookje, maar het verhaal is helemaal niet zo romantisch. Want al snel blijkt dat haar volk zal worden uitgeroeid. De tweede reden die het verhaal bijzonder maakt is dat haar neef Mordechai dan iets groots van haar vraagt. Hij zegt: ‘Misschien heeft het wel zo moeten zijn? Misschien moest jij koningin worden om je volk te redden?’ Ester neemt die woorden ter harte. Ze besluit de koning te vragen om haar volk niet uit te roeien. Ze brengt daarmee haar eigen leven in gevaar, want uit jezelf naar de koning gaan kan de doodstraf betekenen. Je kunt hierin al iets zien van wat Jezus gaat doen: sterven aan het kruis om anderen te redden.
Ester blijft trouwens in leven en haar volk ook. Maar ze kan een inspiratie zijn voor hoe wij leven. Ik geloof dat God ons wil gebruiken en dat het ook iets kan kosten. De vraag die Mordechai stelt kun je ook aan jezelf stellen. Wie ben jij en hoe kun je dat inzetten voor het goede? Ester inspireert mij in elk geval: in mijn werk als predikant wil ik er graag zijn voor mensen. En ik wil opkomen voor mensen die te maken hebben met onrecht. Dat vraagt moed. Ik geloof dat Ester die moed van God kreeg. En dat is de derde reden waarom dit Bijbelboek zo bijzonder is. Gods naam wordt nergens genoemd, maar ondertussen merk je aan alles dat God er is. Zo merk ik in mijn eigen leven ook niet voortdurend iets van God, maar ik geloof wel dat Hij er is.
Almatine Leene – Theoloog, schrijver en predikant van de Open Poort in Hattem