Bijbel in Gewone Taal (BGT)
5

Pas op voor slechte vrouwen

Luister goed naar wijze lessen

51Luister goed! Luister aandachtig naar mijn wijze woorden en doe wat ik zeg. 2Dan zul je verstandig zijn en geen domme dingen doen.

Luister niet naar slechte vrouwen

3Een slechte vrouw verleidt mannen met haar woorden. Die woorden klinken mooi, 4maar ze zijn zo scherp als een zwaard. Ze brengen je alleen maar ellende.

5Als je naar zo’n vrouw luistert, zal het verkeerd met je aflopen. Want zo’n vrouw brengt je naar het land van de dood. 6Ze zorgt ervoor dat je slechte dingen doet. Je doet wat zij zegt, zonder dat je het merkt.

Door slechte vrouwen zul je sterven

7Luister goed! Luister naar mij, en doe precies wat ik zeg. 8Blijf uit de buurt van slechte vrouwen! 9Want anders zullen de mensen geen respect meer voor je hebben. Door zo’n slechte vrouw wordt je leven zinloos.

10Andere mannen met wie zij omgaat, zullen plezier hebben van jouw rijkdom. Die mannen krijgen alles waar jij hard voor gewerkt hebt.

11En als je bijna dood bent, zul je wanhopig roepen: 12-13‘Waarom heb ik niet geluisterd naar de wijze lessen die ik kreeg? Waarom vergat ik alle waarschuwingen? Ik stopte mijn oren dicht en deed alsof ik niets hoorde. 14Nu zal ik binnenkort sterven, en iedereen zal dat zien.’

Blijf trouw aan je eigen vrouw

15Je moet trouw blijven aan je eigen vrouw. Ga niet met andere vrouwen naar bed. 16-17Je wilt toch ook niet dat andere mannen met jouw vrouw naar bed gaan? Want zij hoort alleen bij jou.

18Als je haar trouw bent, zul je een goed en gelukkig leven hebben. Ze is jouw grote liefde. Ze zal je vreugde blijven geven. 19Ze is mooi, zo mooi als een hert. Je mag altijd tegen haar borsten liggen. En ze heeft oneindig veel liefde voor jou. 20Bij niemand anders zul je zo veel liefde vinden.

Waarom zou je dan tegen de borsten van een slechte vrouw willen liggen? Waarom zou je bij zo’n vrouw willen zijn?

Verschillende waarschuwingen

De Heer straft mensen die kwaad doen

21De Heer weet wat de mensen doen, hij ziet al hun daden. 22Als slechte mensen kwaad doen, zullen ze gestraft worden. Want het kwaad dat ze bedenken, treft henzelf. 23Ze zullen sterven, omdat ze niet naar deze wijze lessen geluisterd hebben. Door hun eigen domheid gaan ze dood.

6

Betaal de schulden van een ander niet

61-2Luister goed! Heb je iemand beloofd om zijn schulden te betalen? Heb je dat plechtig beloofd? Moet je je aan die belofte houden? 3-4En heeft die ander jou in zijn macht?

Doe dan je best om van die belofte af te komen! Ga niet slapen en neem geen rust. Ga naar die persoon toe, en blijf zeggen dat je zijn schulden niet wilt betalen. 5Probeer aan hem te ontsnappen, zoals een hert of een vogel ontsnapt aan de jager.

Wees niet lui

6Luilak, kijk eens naar de mieren. Kijk goed naar wat ze doen, en leer daarvan. 7Mieren hebben geen baas of leider, niemand zegt wat ze moeten doen. 8Toch verzamelen ze in de zomer hun eten. Ze zorgen voor een goede voorraad voor de winter.

9Hoe lang blijf jij nog liggen, luilak? Wanneer kom je uit je bed? 10Je zegt steeds: ‘Nog heel even! Ik wil nog even mijn ogen dichthouden, ik wil nog even blijven liggen.’ 11Maar pas op! Er komt een dag dat je niets meer te eten hebt. Dan zul je plotseling arm zijn.

Oneerlijke mensen zullen sterven

12Iemand die altijd leugens vertelt, is slecht. Je kunt hem niet vertrouwen. 13Hij helpt mensen die kwaad willen doen. En dan zegt hij schijnheilig: ‘Ik weet nergens van!’ 14Zo iemand liegt en bedriegt de hele tijd, en zoekt altijd ruzie. 15Maar plotseling zal hij sterven. Ineens zal hij weg zijn, en niets kan dat tegenhouden.

De Heer wil geen onrecht

16De Heer vindt het afschuwelijk 17als je denkt dat je beter bent dan een ander, of als je liegt. Hij vindt het afschuwelijk als je onschuldige mensen vermoordt, 18of als je slechte plannen bedenkt. Hij vindt het afschuwelijk als je er plezier in hebt om anderen kwaad te doen. 19En hij vindt het afschuwelijk als je bij de rechter leugens over anderen vertelt, of als je ervoor zorgt dat vrienden ruzie met elkaar krijgen.

Laat de vrouw van een ander met rust

Vergeet de lessen van je ouders niet

20Luister goed! Onthoud de lessen van je vader en moeder. Vergeet niet wat zij je geleerd hebben. 21Denk voortdurend aan hun lessen, draag ze mee in je hart. 22Dan weet je hoe je moet leven. Waar je ook bent, altijd en overal. 23Want de lessen van je vader en moeder wijzen je de weg in je leven. Net zoals een lamp de weg wijst in het donker.

Laat de vrouw van een ander met rust

24De lessen van je ouders beschermen je tegen slechte vrouwen. Als je goed naar die lessen luistert, kunnen zulke vrouwen je niet verleiden. Dan kunnen ze je niet verleiden met hun mooie woorden, 25met hun mooie ogen of hun knappe gezicht.

26Ga nooit naar bed met de vrouw van een ander, want dat kost je je leven. Je kunt nog beter naar een hoer gaan, die kost je alleen maar wat geld.

27-29Als je de vrouw van een ander omhelst, zul je gestraft worden. Als je met haar omgaat, zal het verkeerd met je aflopen. Het begint misschien onschuldig, maar het zal steeds erger worden. Net als wanneer je een vlam bij de punt van je jas houdt. Dan zal je hele jas in brand vliegen. Of wanneer je over gloeiende kolen loopt. Dan zullen je voeten helemaal verbranden!

Als je vreemdgaat, word je gestraft

30-32Als je naar bed gaat met de vrouw van een ander, heb je geen verstand! Het loopt verkeerd met je af. Je wordt nog veel erger gestraft dan een dief die steelt omdat hij honger heeft. Mensen begrijpen wel dat zo’n dief niet anders kan. Toch wordt de dief gestraft. Hij moet zeven keer zo veel teruggeven als hij gestolen heeft. Zelfs als dat alles is wat hij bezit.

33Maar mensen begrijpen je niet als je met de vrouw van een ander naar bed gaat. Dan hebben ze geen respect meer voor je. Ze zullen je beledigen. Je zult de hele tijd belachelijk gemaakt worden. 34En de man van die vrouw zal woedend zijn. Hij zal je straffen, omdat hij jaloers is. Niets kan hem tegenhouden. 35Ook al geef je hem veel geld en mooie cadeaus, hij blijft woedend.

7

Een verhaal over een slechte vrouw

Denk aan alle wijze lessen

71Luister goed! Denk steeds aan mijn wijze lessen en regels. 2Onthoud de woorden die je gehoord hebt. Bewaar mijn lessen als een kostbare schat, dan zul je blijven leven. 3Denk voortdurend aan mijn lessen, draag ze mee in je hart.

4Wijsheid moet net zo belangrijk voor je zijn als je eigen zus. En inzicht net zo belangrijk als een goede vriend. 5Dan kunnen slechte vrouwen je geen kwaad doen, en je niet verleiden met hun mooie woorden.

Een jonge man wordt verleid

6-11Op een avond stond ik bij het raam van mijn huis. Ik keek naar buiten. De zon ging onder en het begon donker te worden.

Toen zag ik een groep jonge mannen op straat lopen. Eén van hen was dom en dwaas. Hij liep door de straten en kwam bij het huis van een slechte vrouw. Ze was een bedriegster. Ze was brutaal, ze schaamde zich nergens voor en ze leidde een leven vol plezier.

De slechte vrouw zag er verleidelijk uit. 12Ze liep altijd door de stad, op zoek naar mannen. 13Toen ze de jonge man zag, greep ze hem vast en kuste hem. Brutaal keek ze hem aan 14en zei: ‘Ik moest vandaag een offer aan God brengen. Dat heb ik gedaan, 15en daarom ben ik nu hier op straat. Ik zocht je en nu heb ik je gevonden.

16Op mijn bed liggen dure lakens. En ik heb mooie dekens uit Egypte, in allerlei kleuren. 17Ik heb er lekkere parfums overheen gedruppeld. Alles ruikt nu heerlijk! 18Kom, laten we dronken worden van de liefde. Laten we met elkaar vrijen tot de ochtend. 19Mijn man is niet thuis. Hij is op reis en ver weg. 20Hij heeft genoeg geld meegenomen, dus voorlopig komt hij nog niet thuis.’

De jonge man sterft

21Zo verleidde de slechte vrouw de jonge man met haar mooie woorden. Ze overtuigde hem met haar praatjes. 22En zonder na te denken ging de jonge man met haar mee. Hij liep zomaar achter haar aan. Net zoals een koe rustig achter de boer aan loopt naar het slachthuis.

23Door die slechte vrouw stierf de jonge man plotseling. Net zoals een vogel plotseling doodgaat als hij door een jager gevangen wordt.

Volg een slechte vrouw niet

24Luister goed! Luister aandachtig naar mijn wijze woorden. 25Volg zo’n slechte vrouw niet, laat je niet door haar verleiden! 26Anders zul je haar slachtoffer worden. Want door zo’n vrouw zijn al veel mannen gestorven. 27Als je meegaat naar haar huis, zul je sterven. Zij brengt je naar het land van de dood.