Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap
24 november 2020

Ode aan de verliezer

In de podcast ‘Op weg met de NBV21’ is Alain Verheij te gast om te praten over de NBV21, over Genesis 4 en over de Kaïns en de Abels van deze wereld.

 

In de podcast ‘Op weg met de NBV21’ is Alain Verheij te gast om te praten over de NBV21, over Genesis 4 en over de Kaïns en de Abels van deze wereld. (Beluister de podcast hier). Hij schreef er een ook boek over, Ode aan de verliezer. Dat boek is doortrokken van de Bijbelverhalen die allemaal telkens weer over winnaars en verliezers gaan. Met nadruk op ‘verliezers.’

Door Alain Verheij

Koningen en slaven

Andere boeken zouden zeker partij kiezen voor de winnaar, suggereren de Bijbelverhalen, maar de God van de Bijbel kiest juist partij voor de verliezer. Voor degene die het net niet redt. Een Bijbelverhaal zet niet de koning die een grote piramide liet bouwen in het zonnetje, maar de slaven die die piramide daadwerkelijk hebben gebouwd. En ga zo maar door: de Bijbel schrijft geschiedenis voor hen die zelf geen geschiedenis kunnen schrijven.

Als je goed wilt leven, betoog ik in het boek, moet je gezond leren omgaan met winnen en verliezen. Je moet je verlies kunnen nemen en niet te trots zijn om soms de minste te wezen. Niet al jouw verhalen zijn succesverhalen en dat is oké. Zet ook eens een mislukking van jezelf op Instagram. Daarnaast roep ik op tot meer liefde voor alle verliezers om je heen. We zijn het gewend om ons te vergapen aan succesmensen, om hen na te volgen en podium te geven, maar wat doen we met de verliezers van deze wereld? Misschien verdienen zij juist iets meer van onze aandacht, zorg of waardering.

Een klein verlies

Dat is allemaal makkelijker gezegd dan gedaan. Verliezen is misschien wel het moeilijkste wat er is. Uiteindelijk willen we allemaal winnen, en houden wat we hebben, en niet tot de verliezers behoren. Dat ondervond ikzelf ook toen ik door de aankondiging van de NBV21 enorme stress bij mezelf voelde ontstaan. In de NBV21 komt de eerbiedshoofdletter terug: God zal weer een Hij worden. Spontaan gingen bij mij de haren overeind staan.

Waarom raakte dit mij zo? Los van alle inhoudelijke bezwaren die ik kon verzinnen was er het argument van het verliezen. Toen de Nieuwe Bijbelvertaling uitkwam in 2004 was ik 15 jaar en een beginnend Bijbellezer. Drie jaar later studeerde ik theologie, zestien jaar later zat ik een boek te schrijven met dit Bijbeltje op schoot. Een Bijbeltje met een kleine h, geen grote H – dus bij de herziening van deze vertaling zou ik mijn geliefde kleine h kwijtraken. Verliezen!

In mijn hervertelling van tientallen Bijbelverhalen heb ik Kaïn en Abel als leidraad genomen. De eerste twee mensenkinderen. De oudste, Kaïn, slaat Abel dood omdat deze iets heeft wat Kaïn zelf niet heeft. Zodra mensen het gevoel krijgen dat ze benadeeld worden, dat iemand ze te na komt, dat hun iets ontbreekt, reageren ze geprikkeld. Net zoals ik reageerde toen ik merkte dat mijn oude vertrouwde 2004-bijbel me zou worden afgenomen.

Alleen maar winst

Maar die wordt me helemaal niet afgenomen. Tijdens het schrijven van Ode aan de verliezer zat ik al niet met één, maar met twee Bijbels op schoot: de NBV uit 2004 en de Bijbel in Gewone Taal. Online pakte ik de Statenvertaling er ook vaak bij. Het is niet of/of, het is en/en. En aan mijn volgende boek kan ik werken met nóg een Bijbeltje erbij op schoot: de NBV21. Dat kan alleen maar winst zijn.

Je verlies toegeven is niet makkelijk. We halen allemaal ons houvast uit wat we nú hebben, en zien niet graag verandering in die situatie. We houden er niet van als we het gevoel hebben dat ons iets wordt afgenomen. Over die waarheid zat ik een boek te typen, en nu het in de winkels ligt besef ik steeds meer dat mijn boodschap niet in de eerste plaats aan de winnaars van deze wereld is gericht, maar zeker ook aan mijzelf.

PS. Hiermee wil ik niet zeggen dat je niet mag discussiëren over de keuzes die gemaakt worden met betrekking tot NBV21. Integendeel: juist dat we er zo gepassioneerd over praten en schrijven betekent dat het boek mateloos belangrijk voor ons is. Dat is een waardevol besef.

Alain Verheij
Theoloog, schrijver, spreker

Luister de podcast

In de podcast ‘Op weg met de NBV21’ is Alain Verheij te gast om te praten over de NBV21, over Genesis 4 en over de Kaïns en de Abels van deze wereld. Beluister de podcast hier.

Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschapv.4.27.6
Volg ons