Negen tips bij het Bijbellezen
Aan het begin van het nieuwe jaar hebben veel mensen goede voornemens. Stoppen met roken, meer sporten, minder hard werken… Misschien heb jij ook wel een goed voornemen om dit jaar de hele Bijbel te gaan lezen. Goede voornemens zijn soms moeilijk om vol te houden. En dat is best begrijpelijk, want het vraagt best wat inzet. Maar als je het volhoudt, is het echt de moeite waard. We geven negen tips die je kunnen helpen!
1) Gebruik een leesrooster
Je kunt natuurlijk gewoon bij Genesis beginnen, en elke dag bijvoorbeeld 3-4 bladzijdes lezen. Maar je kunt ook een leesrooster gebruiken over een bepaald thema. Of gebruik de speciale uitgave van Bijbel in één jaar. Hierin hebben we voor elke dag een stuk uit het Oude Testament, Nieuwe Testament en een psalm of spreuk bij elkaar gezet. De teksten zijn gesorteerd op dag, dus je hoeft niet eerst de stukken zelf op te zoeken: ze staan achter elkaar bij de dag waar je op dat moment bent.
2) Kies een vast moment
Probeer elke dag op een vast moment uit de Bijbel te lezen. Bijvoorbeeld voor het slapengaan, of sta elke dag een half uur eerder op om je dag te beginnen met Bijbellezen. Het voordeel van ’s ochtends lezen is dat je het niet meer kunt vergeten. En bovendien kun je de rest van de dag nog terugdenken aan wat je gelezen hebt. Maar als het dan juist heel druk is bij jou thuis, doe het dan ’s avonds. Of verdeel het over de dag en lees steeds een stuk na elke maaltijd.
3) In de buurt
Het helpt als je de Bijbel letterlijk in de buurt houdt. Leg hem dus op een plek waar je hem goed ziet.
4) Kies een bijleesdag
Gebruik één dag in de week waarop je meer vrije tijd hebt om bij te lezen als je achterloopt. Dat kan bijvoorbeeld de zondagmiddag zijn, of juist de woensdagavond. Op die manier ga je nooit te veel achterlopen als je even een dag geen tijd had.
5) Vertel het anderen
Vertel aan andere mensen dat je bezig bent om de Bijbel in één jaar te lezen. Zo kunnen zij je houden aan je goede voornemen. En misschien willen ze wel meedoen! Spreek dan af om bijvoorbeeld één keer per week, of één keer in de veertien dagen bij elkaar te komen. Deel dan met elkaar hoe het gaat. Waar loop je tegenaan? Wat gaat juist heel goed? Op die manier kun je elkaar motiveren om door te blijven lezen.
Je kunt je ook aanmelden bij onze Facebookgroep
6) Lees hardop
Probeer af en toe hardop te lezen. Dat is misschien even wennen, maar het is bijzonder om de Bijbel echt te laten klinken.
7) Schrijf mee
Maak aantekeningen terwijl je leest. Dat kan door uitroeptekens te zetten bij wat je mooi vindt, en vraagtekens waar je vragen bij hebt. Of koop een mooi boekje, en schrijf elke dag op wat je opvalt en wat de tekst met je doet. Zo maak je je eigen Bijbeldagboek!
8) Ga eens naar deBijbel.nl
Hier kun je verschillende vertalingen met elkaar vergelijken. Misschien vallen je nieuwe dingen op! Of kijk wat er aan achtergrondinformatie te vinden is over de wereld van de Bijbel. Op die manier kan een tekst nog meer gaan leven.
9) Laat je niet uit het veld slaan
Soms is het gewoon even zwaar om het vol te houden. Misschien spreken de teksten je niet zo aan. Of ben je erg druk en is het moeilijk om je te concentreren. Wees dan niet te streng voor jezelf! Misschien zegt een Bijbeltekst je nu niets. Soms komt dat later wel, als je meer verbanden met andere teksten gaat ontdekken. En ook als dat niet gebeurt is dat niet erg! Focus vooral op teksten die je wel raken.
Deze blog is geschreven door Roelien Smit, hoofd communicatie bij het Nederlands Bijbelgenootschap, voorheen medewerker Bijbelgebruik.