Laat het Woord in je wonen
Over de hele wereld
In onze kerk hadden we een spreekster te gast die jarenlang heeft gewerkt bij het Engelse Bijbelgenootschap en nog steeds spreekster is voor die organisatie. Haar naam is Heather. Het was indrukwekkend om te horen hoeveel er in de wereld gebeurt op het gebied van Bijbelvertalingen en Bijbelverspreiding. Nog steeds werken mensen om de Bijbel ook over te zetten in talen die door minderheden worden gesproken. Heather liet een foto zien van een ceremonie in Cambodja, waar de Bijbel voor het eerst was vertaald in de taal van een kleine bevolkingsgroep. Ze was er zelf bij geweest. De Bijbel werd met grote eerbied gedragen op een soort kussen. Het enthousiasme was van het gezicht van de mensen af te lezen. Ook aanwezig was de oude man die ooit de eerste christen was in die bevolkingsgroep.
Weinig gelezen
Heather vertelde ook iets waar ik van schrok: in ons deel van de wereld hebben percentagegewijs het grootste aantal mensen een Bijbel, maar helaas leest maar een klein gedeelte van hen er daadwerkelijk uit.
Hoe komt het toch dat zo weinig mensen de Bijbel dagelijks lezen, terwijl diezelfde Bijbel ons dat wel aanraadt? Op de een of andere manier zijn we, denk ik, snel geneigd eerder het nieuws op onze telefoon te lezen dan de Bijbel. Dat geldt voor christenen en zelfs voor dominees – die je professionele Bijbellezers zou kunnen noemen. Ik heb weleens gehoord dat deze laatste groep de neiging heeft om de Bijbel vooral te lezen met in hun achterhoofd de vraag hoe ze er komende zondag over zullen preken. Bijbellezen voor jezelf, de rust en de tijd daarvoor nemen, is blijkbaar lastig.
Dwaalleer
In de brief aan de Kolossenzen, hoofdstuk 3 vers 16, staan deze woorden:
Die woorden staan midden in een gedeelte waarin de nieuwe levenswandel wordt beschreven van mensen die pas christen zijn geworden. In Kolosse waren de mensen tot geloof gekomen, maar zij moesten daarna ook leren hoe ze het geloof in praktijk konden brengen. Bovendien was Paulus ter ore gekomen dat er in Kolosse allerlei vreemde ideeën binnengeslopen waren. Bijvoorbeeld dat engelen vereerd moesten worden en dat men zich moest houden aan allerlei door mensen bedachte regels. Ook waren er twijfels over het God-zijn van Christus. Hoog tijd dus om orde op zaken te stellen.
In zijn brief aan deze mensen zegt Paulus steeds duidelijk dat Christus centraal moet staan in het leven van de gemeente en van elke christen apart. Hij is de Zoon van God en de mensen in Kolosse zijn door Hem kinderen van God geworden, die een nieuw leven zijn begonnen.
Het Woord in je laten wonen
Blijf bij het evangelie dat jullie is verkondigd, is de boodschap. Laat de boodschap van Christus in jullie wonen, laten zijn woorden je leven vervullen. Er staat niet: denk af en toe eens aan wat je over Jezus hebt geleerd, maar: laten de woorden van Christus in jullie wonen. Niet als een gast die af en toe op bezoek komt, maar iets wat deel is gaan uitmaken van jezelf.
Enthousiast over Gods Woord
Samen met ‘Christus’ woorden’, die nu in de Evangeliën staan, noemt Paulus ‘psalmen’. Het valt me in de Psalmen en de rest van het Oude Testament altijd weer op hoe uitbundig er wordt gesproken over de woorden die God aan de mensen heeft gegeven. In Psalm 19 worden de woorden van God ‘begeerlijker dan goud, dan fijn goud in overvloed’ genoemd en ‘zoeter dan honing, dan honing vers uit de raat’ (vers 11).
Deze psalm zegt over Gods wet dat die volmaakt is (vers 8). Wij denken bij het woord ‘wet’ al snel aan iets negatiefs, iets wat je vooral vertelt wat verboden is. Maar de schrijver van de psalm zegt dat Gods bevelen je juist vreugde geven en nieuwe levenskracht. Gods Woord bevat richtlijnen die betrouwbaar zijn. Je hebt er wat aan en kunt niet werkelijk leven zonder.
Vakantielectuur
Vaak besef je pas wat je mist als je het niet (meer) hebt. Voor christenen in landen waarin zij worden vervolgd vanwege hun geloof, is de Bijbel buitengewoon kostbaar. Misschien is deze tijd van vakantie ook een tijd waarin wij weer iets van dat besef mogen terugkrijgen? Gewoon mee beginnen elke dag een paar verzen tot je door laten dringen. Op een app op je telefoon, een podcast of in boekvorm, het maakt niet uit. Houd het Woord van God bij je om op koers te blijven in dit leven.
Dr. Hetty Lalleman