Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap
10 april 2019

Kan de veertigdagentijd niet korter?

De veertigdagentijd is volop aan de gang. Ook jij kent vast mensen die een leesplan volgen, een veertigdagenkalender hebben hangen of bewust vasten op sociale media, tv-kijken, snoep of alcohol. Wat een enthousiastelingen, denk ik dan. Want als ik naar mijzelf kijk, dan heb ik als werkende moeder van drie jonge kinderen mijn handen en hoofd al zo vol aan de routine van elke dag, dat ik het moeilijk vind om tijd vrij te maken voor een veertigdagenproject. 
Het zou veel beter in mijn leven passen om een ‘leef-toe-naar-Pasen-project’ met de kinderen sámen te doen. Maar dan is veertig dagen best lang!  Niet alleen om het zelf vol te houden, maar ook om de aandacht van de kinderen vast te houden. 

Nu heb ik als medewerker bij het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap een kort lijntje naar mensen die met een professionele blik met mij mee kunnen denken. Daarom heb ik collega Maartien Hutter gevraagd naar vier tips om als gezin met kinderen in de basisschoolleeftijd invulling te geven aan de veertigdagentijd. Ik kan er vast mijn voordeel mee doen, jij hopelijk ook!

Maartien Tipt! 

#1 Betrek de kinderen vanaf het begin
Jij weet het beste wat past in jullie gezin. En je kinderen hebben, hoe jong ze ook zijn, zelf ook al ideeën over Pasen. Bespreek met elkaar dat Pasen een bijzonder feest is. En bedenk samen hoe jullie daar aandacht aan willen geven. Het woordweb uit Op weg naar Pasen kan daarbij helpen. Laat je verrassen door de ideeën die je kinderen aanreiken. 

#2 Maak het persoonlijk
Elk kind is anders. Probeer daarom goed te kijken wat aansluit bij de belevingswereld en de voorkeuren van je kinderen. Het paasverhaal is best een moeilijk verhaal. Vertel het verhaal daarom aan jonge kinderen eens vanuit het perspectief van Maria uit Magdala die de opgestane Jezus ontmoet. In de SamenleesBijbel Junior is deze insteek gekozen voor het verhaal. Of gebruik een kinderBijbel die je al in huis hebt. Kijk samen eerst eens naar de illustraties en praat over wat je ziet. Lees dan pas het verhaal en stel open vragen. Wees ook bereid om te delen wat jij zelf ervaart bij het verhaal, zo laat je je kind zien dat de Bijbel je persoonlijk kan raken. En: als je samen op ontdekkingstocht gaat, zijn er geen goede of foute antwoorden! 

#3  Breng het in beeld!  
De aandacht van jonge kinderen kun je beter en langer vasthouden door iets visueel te maken en samen aan de slag te gaan. In de acht stappen van de SamenleesBijbel die in het boekje Op weg naar Pasen staan gebruiken we een paasstok: een houten stok die je samen met de kinderen verder aanvult met allerlei symbolen die iets over Pasen vertellen.  Zet de stok op een goed zichtbare plek in je huis.

#4 Maak het jezelf niet te moeilijk! 
Is veertig dagen te lang? Kies dan alleen voor de zondagen. Of beperk je tot de Stille (of: Goede) Week. Samen zeven dagen aftellen heeft waarschijnlijk nog meer impact dan zes weken. En zijn je kinderen echt heel jong? Draai dan in de weken voor Pasen wat vaker kinderliedjes over Pasen. Kinderen pikken zo meer op dan je denkt. Wat altijd ook helpt: kies een vast moment. 

Een goede Goede Week gewenst!

Renske Huisman
Uitgever bij het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap

TIPS

Nieuwsgierig geraakt naar boeken voor in de stille week? Ga dan naar onze webshop voor meer informatie over het gezinsboekje Op weg naar Pasen of de SamenleesBijbel Junior

Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschapv.4.18.8
Volg ons