9 Bijbelteksten voor als je chagrijnig bent
Ben je vandaag met het verkeerde been uit bed gestapt? Lijkt het alsof iedereen je vooral het leven zuur probeert te maken? Zelfs de meest positief ingestelde mensen zijn weleens chagrijnig. De vraag is wat je daar vervolgens mee doet. Blijf je erin hangen, of heb je manieren om er weer uit te komen?
Chagrijn in de Bijbel
In de Bijbel komen we ook chagrijnige mensen tegen. Jona bijvoorbeeld. Hij was al niet zo blij met Gods plannen met de mensen uit Nineve, en dan laat God ook nog de boom verdorren die hem nu juist zo’n lekker schaduwplekje gaf. God stelt Jona een confronterende maar ook legitieme vraag: ‘Is het terecht dat je zo kwaad bent?’ Hoe zit dat eigenlijk met jouw chagrijnigheid vandaag?
Ook Mozes is er helemaal klaar mee. Het volk komt in de woestijn telkens weer bij hem klagen en hij kan het niet langer aanhoren. Het wordt hem teveel. In dit geval stelt God geen confronterende vragen. Hij kan zich misschien wel heel goed voorstellen hoe Mozes zich voelt. Hij geeft Mozes zeventig helpers om zijn last te verlichten (vers 16). Kun jij vandaag ook iemand om hulp vragen?
Erger je niet
Soms overkomt chagrijnigheid je gewoon, maar er zijn ook dingen die je er zelf aan kunt doen.
Staar je niet blind op mensen die het beter lijken te hebben dan jij. Wees bijvoorbeeld kritisch op wie je volgt op sociale media en op de invloed die dit heeft op je gemoedstoestand.
Een ander heeft misschien wel een betere baan dan jij of een groter huis – en soms kan een blik in de spiegel er al voor zorgen dat de moed je in de schoenen zakt. Maar is het het waard om daar bezorgd of geïrriteerd over te zijn? Wat is écht belangrijk voor je?
Er zijn veel dingen in het leven waar je geen invloed op hebt. Maar de dingen waar je op hoopt en naar verlangt, die kun je wel zelf bepalen. Als je altijd ontevreden bent, verlang je dan wel naar de juiste dingen?
Opvrolijken
Een slecht humeur is niet alleen vervelend voor de mensen om je heen, het is ook nog eens ongezond. Wist je dat het bewezen is dat hardlopers door te glimlachen een snellere marathon kunnen lopen? Misschien dus toch de moeite waard om jezelf wat op te vrolijken …
Sauls problemen gingen wel wat verder dan alleen wat chagrijn. Toch is zijn oplossing ook nu nog heel goed bruikbaar: muziek heeft grote invloed op onze gemoedstoestand. Waar kun jij naar luisteren om je wat beter te voelen?
Vrolijkheid, lekker eten en drinken, genieten van het goede – het zijn allemaal geschenken van God. Hoe slecht je bui ook is, probeer iets op te pakken waar je normaal gesproken van geniet. Dat kan al beginnen met een lekkere kop koffie of een paar pagina’s uit dat ene goede boek.
Hartelijke woorden werken twee kanten op. Een ander kan jou opbeuren met een goed geplaatste uitspraak, maar andersom kun jij je ook beter gaan voelen door anderen op een positieve manier te benaderen. Win-win!