Bijbel in Gewone Taal (BGT)
7

Een verhaal over een slechte vrouw

Denk aan alle wijze lessen

71Luister goed! Denk steeds aan mijn wijze lessen en regels. 2Onthoud de woorden die je gehoord hebt. Bewaar mijn lessen als een kostbare schat, dan zul je blijven leven. 3Denk voortdurend aan mijn lessen, draag ze mee in je hart.

4Wijsheid moet net zo belangrijk voor je zijn als je eigen zus. En inzicht net zo belangrijk als een goede vriend. 5Dan kunnen slechte vrouwen je geen kwaad doen, en je niet verleiden met hun mooie woorden.

Een jonge man wordt verleid

6-11Op een avond stond ik bij het raam van mijn huis. Ik keek naar buiten. De zon ging onder en het begon donker te worden.

Toen zag ik een groep jonge mannen op straat lopen. Eén van hen was dom en dwaas. Hij liep door de straten en kwam bij het huis van een slechte vrouw. Ze was een bedriegster. Ze was brutaal, ze schaamde zich nergens voor en ze leidde een leven vol plezier.

De slechte vrouw zag er verleidelijk uit. 12Ze liep altijd door de stad, op zoek naar mannen. 13Toen ze de jonge man zag, greep ze hem vast en kuste hem. Brutaal keek ze hem aan 14en zei: ‘Ik moest vandaag een offer aan God brengen. Dat heb ik gedaan, 15en daarom ben ik nu hier op straat. Ik zocht je en nu heb ik je gevonden.

16Op mijn bed liggen dure lakens. En ik heb mooie dekens uit Egypte, in allerlei kleuren. 17Ik heb er lekkere parfums overheen gedruppeld. Alles ruikt nu heerlijk! 18Kom, laten we dronken worden van de liefde. Laten we met elkaar vrijen tot de ochtend. 19Mijn man is niet thuis. Hij is op reis en ver weg. 20Hij heeft genoeg geld meegenomen, dus voorlopig komt hij nog niet thuis.’

De jonge man sterft

21Zo verleidde de slechte vrouw de jonge man met haar mooie woorden. Ze overtuigde hem met haar praatjes. 22En zonder na te denken ging de jonge man met haar mee. Hij liep zomaar achter haar aan. Net zoals een koe rustig achter de boer aan loopt naar het slachthuis.

23Door die slechte vrouw stierf de jonge man plotseling. Net zoals een vogel plotseling doodgaat als hij door een jager gevangen wordt.

Volg een slechte vrouw niet

24Luister goed! Luister aandachtig naar mijn wijze woorden. 25Volg zo’n slechte vrouw niet, laat je niet door haar verleiden! 26Anders zul je haar slachtoffer worden. Want door zo’n vrouw zijn al veel mannen gestorven. 27Als je meegaat naar haar huis, zul je sterven. Zij brengt je naar het land van de dood.