Bijbel in Gewone Taal (BGT)
3

Nineve wordt verwoest

Het leger van de vijand komt eraan

31Het zal slecht aflopen met de inwoners van Nineve. Ze hebben veel onschuldige mensen vermoord. Ze liegen en bedriegen. De stad is vol spullen die ze geroofd hebben. En ze gaan maar door met stelen.

2De vijanden van Nineve slaan hun paarden met zwepen, om ze harder te laten lopen! De wielen van hun strijdwagens maken veel lawaai. 3De vijanden komen op snelle paarden. Hun zwaarden en speren schitteren in het zonlicht. Er worden mensen neergestoken en doodgeslagen. Overal liggen dode lichamen, de mensen struikelen erover.

Nineve bedriegt de hele wereld

4-5De machtige Heer zegt: ā€˜Nineve, ik zal je straffen omdat je zo slecht bent. Je lijkt op een hoer die zich heel mooi maakt, en met wie de mannen graag meegaan. Maar zij bedriegt hen allemaal.

Nineve, jij bent net zo slecht. Je bent een mooie stad, de volken komen graag naar je toe. Maar jij bedriegt ze, je laat ze als slaven voor je werken.

Daarom zal ik je straffen. Je zult vernederd worden, en de hele wereld zal zien hoe slecht je bent. Niemand zal nog respect voor je hebben. 6Je zult een plaats worden waar mensen hun vuil neergooien. Iedereen die jou ziet, zal denken: Bah, wat stinkt het hier!

7Nineve, je zult verwoest worden. Niemand zal meer iets met je te maken willen hebben. Niemand zal verdriet om jou hebben, niemand wil je troosten.ā€™

Nineve zal bescherming zoeken

8Nineve, jij bent niet beter dan Thebe, die stad aan de Nijl. Rondom Thebe was veel water, zodat de stad beschermd was tegen vijanden. 9Thebe was sterk, en de stad kreeg ook nog hulp van soldaten uit Nubiƫ, Egypte, Put en Libiƫ!

10Toch werden alle inwoners van Thebe gevangengenomen. De vijanden brachten iedereen weg naar een ander land. Kleine kinderen werden gedood op de hoeken van de straten. De leiders van de stad werden met kettingen vastgebonden en als slaven verkocht.

11Inwoners van Nineve, dat zal ook met jullie gebeuren. Jullie zullen je kracht verliezen, net zoals iemand die dronken is. Dan zullen jullie bescherming zoeken tegen jullie vijanden.

Het einde van Nineve is dichtbij

12Assyriƫrs, jullie hebben steden met sterke muren. Maar vijanden kunnen die steden makkelijk veroveren. Net zo makkelijk als iemand die vijgen wil eten. Hij hoeft alleen maar aan de boom te schudden, en de rijpe vijgen vallen eruit.

13Jullie soldaten kunnen niet meer vechten, ze zijn net als vrouwen zonder wapens. De vijanden kunnen zomaar jullie land binnenkomen, want de poorten van jullie steden zijn helemaal verbrand.

14Inwoners van Nineve, zorg dat je genoeg water hebt, want de stad wordt aangevallen. Pak klei, ga stenen maken en repareer de muren. 15Maar wat je ook doet, jullie zullen sterven in het vuur. De vijanden zullen alles vernietigen, net zoals sprinkhanen alles vernietigen.

Niemand wil in de stad blijven

16Er waren veel handelaars in Nineve, meer dan er sterren zijn aan de hemel. Maar plotseling waren ze allemaal verdwenen.

17Ook jullie leiders en jullie ambtenaren zijn opeens verdwenen. Ze zijn net als sprinkhanen: Als het nog koel is, zitten sprinkhanen op de muren. Maar als het te warm wordt, vliegen ze weg. En niemand weet waarheen.

Nineve houdt op te bestaan

18Koning van Assyriƫ, de bestuurders van je land zitten te slapen. De leiders doen niets meer. Het volk lijkt op een kudde schapen die de bergen in gevlucht zijn. Er is niemand meer die hen bij elkaar brengt.

19Nineve, je wordt helemaal verwoest, en je zult nooit meer opgebouwd worden. Alle mensen zullen blij zijn als ze horen wat er met jou gebeurd is. Want je inwoners hebben altijd verschrikkelijke dingen gedaan!