Tijd met de Psalmen
150 keer luisteren naar de stem van Jezus
De Psalmen zijn door de eeuwen heen een onuitputtelijke bron geweest voor kinderen van God om hun geloof, hoop en liefde mee te voeden. Het volle leven komt in de Psalmen aan de orde. Alle emoties die er in het leven met God kunnen zijn, krijgen er een plek. In dit leesplan tref je bij elk van de 150 Psalmen een overdenking aan die is opgebouwd volgens de vier stappen van de zogenaamde lectio divina.
Lectio divina
Lectio divina is een manier van Bijbellezen die al vele eeuwen wordt beoefend in klooster en die vandaag ook steeds meer bekend raakt onder christenen uit allerlei verschillende kerken. Deze manier van Bijbellezen hecht veel waarde aan stilte en aan het ervaren van Gods aanwezigheid door de Bijbeltekst heen. De vier stappen hebben oorspronkelijk Latijnse namen: Lectio: lezen, Meditatio: overdenken, Oratio: bidden, Contemplatio: aanschouwen of verstillen
De term lectio divina wordt meestal niet vertaald in het Nederlands en betekent letterlijk: goddelijke lezing. Andere wat vrijere vertalingen van deze uitdrukking zijn: biddend Bijbellezen, contemplatief Bijbellezen, luisterend Bijbellezen of Bijbellezen met je hart. In dit boek worden steeds deze vier woorden gebruikt als de vertaling van de Latijnse termen: lees, luister, bid, verstil.
Lees
Het biddend Bijbellezen begint steeds met een Psalmvers dat centraal staat. Je wordt uitgenodigd om die zelf aandachtig te lezen vanuit vragen als: Wat valt je op in deze woorden? Wat raakt je? Wat herken je in je eigen leven? Wat stemt je tot nadenken?
Luister
Vervolgens wordt in enkele zinnen het Psalmvers opengelegd. De zinnen vormen een korte overdenking die jou als lezer helpt om ook zelf gedachten bij je te laten opkomen die je hebt naar aanleiding van het Psalmvers. In dit boek is ervoor gekozen om de woorden van de overdenking te schrijven vanuit het perspectief van Jezus die spreekt en zich rechtstreeks en persoonlijk tot jou richt. Daarin zit de uitnodiging om de Psalm (en specifiek het gekozen Psalmvers) te lezen en te horen alsof Jezus zelf je erin aanspreekt. Zelf ervaar ik dat als een mooie manier om recht te doen aan het gegeven dat Jezus zelf het Woord van God is. Ook is deze manier van schrijven vanuit het perspectief van Jezus te verbinden met het gegeven dat de Psalmen Jezus’ eigen gebedsboek vormden. Op deze manier lezen en bidden we de Psalmen samen met Jezus.
Bid
Na de fase van de overdenking is er ruimte voor gebed. De korte gebedszin wordt je aangereikt als aanknopingspunt voor jouw eigen persoonlijke gebed. Daar zijn niet veel woorden voor nodig. Eigen aan lectio divina is nu juist dat er niet te veel woorden zijn, eerder weinig, zodat je tot verstilling kunt komen.
Verstil
De lectio divina loopt uit op stilte. De verstilling begint hopelijk ook al in de eerste drie stappen van het bijbelleesproces, maar komt hier helemaal tot haar recht. Je wordt daarom ook uitgenodigd om wat tijd te nemen om stil te zijn in Jezus’ aanwezigheid. Je zou ook kunnen zeggen dat deze verstilling een manier is om vorm te geven aan wat Psalm 46:11 zegt: ‘Wees stil en weet dat Ik God ben.’