Artikel

lengtemaat: el

Hoelang is de lengtemaat el

De el was een lengtemaat die in de Bijbel werd gebruikt om afstanden te meten. Het was een veelvoorkomende maat in de oudheid en werd ook gebruikt in andere culturen, zoals de Egyptenaren en de Babyloniërs. Deze maat werd vaak gebruikt om de afmetingen van gebouwen en de lengte van voorwerpen te beschrijven.

Hoeveel centimeter is een el in de Bijbel

In de Hebreeuwse Bijbel wordt de el meestal vertaald als "elleboog" of "arm". Het was de afstand van de elleboog tot aan de top van de middelvinger van een volwassen man, wat ongeveer gelijk was aan 45 cm. Deze el wordt ook wel de el ‘naar de oude maat’ genoemd, zoals te lezen is in 2 Kronieken 3:3.

Meestal wordt er in de Bijbel gerekend met een el die ongeveer 52 cm was.

Babylonische el

In Ezechiël lezen we over een el, die bestaat uit de gewone el plus een handbreedte (Ezechiel 40:5,  Ezechiel 43:13).
Oudtijds mat de el zes handbreedten (de oud-Hebreeuse en de oud-Egyptische el), maar deze schijnt verdrongen te zijn voor de Babylonische el, die zeven handbreedten telde.

Tabernakel

In de Bijbel wordt vermeld dat de Tabernakel, de draagbare tempel die door de Israëlieten in de woestijn werd gebouwd, 30 el lang, 10 el breed en 10 el hoog was (Exodus 26:15-16). Ook wordt er vermeld dat de poort van de Tempel van Salomo 20 el breed was (1 Koningen 6:3).

Hoewel de el in de moderne tijd niet meer als een officiële lengtemaat wordt gebruikt, blijft het een belangrijk onderdeel van de historische context van de Bijbel en geeft het ons een idee van hoe afstanden en afmetingen werden gemeten in de oudheid.