broodoven
Artikel

broodoven

Brood werd gebakken op een bakplaat of in een oven. Een broodoven kon naast het huis staan, of in huis op de binnenplaats of dicht bij de deur.

De oven

Een broodoven was gemaakt van geharde klei of van baksteen en had de vorm van een koepel of bijenkorf. Aan de bovenkant, en soms ook aan de zijkant, was een opening gemaakt. De bodem was van steen. Soms was de buitenkant van de oven bekleed met potscherven, wat voor extra isolatie zorgde.

Bakken van het brood

Op de bodem van de oven werd een vuur gemaakt met hout of gedroogde mest. Als het vuur uitgebrand was en er alleen nog gloeiende as lag, werden dunne ronde plakken deeg tegen de wanden van de oven geplakt. Soms werd de as eerst uit de oven verwijderd en werden de plakken deeg op de hete stenen op de bodem van de oven gelegd. Na een paar minuten was het brood al klaar.

Koken op de oven

De oven werd ook gebruikt om andere gerechten mee te maken. Op de opening aan de bovenkant van de oven konden pannen gezet worden.

Bijbelverzen

  • Leviticus 2:4
  • Leviticus 26:26
  • Leviticus 11:35
  • Exodus 7:28
  • Leviticus 7:9