Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap

Wie was Pekachja in de Bijbel?

Pekachja is de naam van een koning van het noordelijke rijk Israël. Hij regeert in Samaria van 737 tot 735 voor Christus.

Wat betekent de naam Pekachja?

De naam Pekachja betekent: De Heer heeft de ogen geopend.

Pekachja twee jaar koning van Israël

Pekachja volgt zijn vader Menachem op als koning van Israël (2 Koningen 15:22). Er is weinig bekend over het koningschap van Pekachja. Men neemt aan dat hij de buitenlandse politiek van zijn vader heeft voortgezet. Door zijn pro-Assyrisch beleid heeft hij voorkomen dat Israël door Tiglatpileser III is bezet. Maar daarvoor moet Pekachja elk jaar wel veel betalen, net als zijn vader Menachem (2 Koningen 15:19-20).
Kennelijk was Pekachja niet zo’n sterke leidersfiguur als zijn vader Menachem. Want na twee jaar wordt Pekachja vermoord door een van zijn legeraanvoerders. Die officier neemt niet alleen het koningschap over, maar ook de naam van zijn voorganger: hij laat zich Pekach noemen (2 Koningen 15:25).
Er kunnen verschillende redenen zijn geweest voor de samenzwering tegen Pekachja. Hij is net als Zecharja ( 2 Koningen 15:10) vermoord door iemand die gesteund wordt door mensen uit Gilead, een deel van Israël ten oosten van de Jordaan dat zich verzette tegen de regering in Samaria. Maar het kan ook zijn dat Pekach een tegenstander was van het verbond met Assyrië, bijvoorbeeld vanwege de hoge belastingen die de rijke Israëlieten moesten betalen.

Een slechte koning

In de bijbelboeken 1 en 2 Koningen staat van elke koning van Israël en Juda een beoordeling.
Pekachja wordt in 2 Koningen 15:24 een slechte koning genoemd. Hij heeft dezelfde verkeerde dingen gedaan als waarmee Jerobeam, de eerste koning van Israël, is begonnen (zie 1 Koningen 12:25-32).

Gerelateerde Bijbelgedeelten

2 Koningen 15.23 - 2 Koningen 15.26

Haal het meeste uit debijbel.nl

Word BIJBEL+ gebruiker en ontvang een Bijbel naar keuze en direct toegang tot:

  • Meer dan 20 Bijbelvertalingen (waaronder bronteksten)
  • Extra achtergrondinformatie
  • Studieaantekeningen

Als BIJBEL+ gebruiker steun je het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap om wereldwijd mensen te bereiken met de Bijbel.

Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschapv.4.17.10
Volg ons