Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap

Wie was Filemon in de Bijbel?

Filemon is een rijke medewerker van Paulus die een gemeente in zijn huis leidt. Hij heeft ook slaven.

Wat betekent de naam Filemon?

De naam Filemon komt van het Griekse werkwoord ‘houden van’ en betekent zoiets als: vriendelijk, hartelijk. De naam komt verder in de Bijbel niet voor. De naam kwam wel veel voor in Klein-Azië, waar Filemon waarschijnlijk woonde.

Schuldig

Filemon is alleen bekend uit de brief van Paulus aan Filemon. Hij is een rijke man uit Klein-Azië. Hij leidt een gemeente in zijn eigen huis, en hij dankt zijn leven aan Paulus. Dat betekent waarschijnlijk dat hij door toedoen van Paulus christen is geworden.
Filemon heeft slaven, waar Onesimus er een van is. Er is iets vervelends gebeurd tussen Filemon en zijn slaaf Onesimus. Het lijkt erop dat Onesimus zijn meester heeft benadeeld of schulden bij hem heeft (Filemon 1:18). Misschien heeft Onesimus iets gestolen, voor schade gezorgd, of misschien is hij alleen weggelopen. De slaaf zoekt hulp bij Paulus. Die vraagt Filemon of hij Onesimus wil terugnemen, en zegt in Filemon 1:16 zelfs dat hij hem ‘als een geliefde broeder’ moet behandelen. Dat is bijzonder, omdat slaven in Paulus’ tijd helemaal niet belangrijk waren. Het is mogelijk dat Paulus hiermee vraagt of Filemon zijn slaaf wil vrijlaten.

Slavenrechten

Slaven hadden bijna geen rechten in de tijd van Paulus. En de wetten voor weggelopen slaven waren erg streng. Een meester mocht zijn slaaf zelfs doden! Filemon doodt Onesimus niet (zie Kolossenzen 4:7-9 waar Filemon weer voorkomt).

Haal het meeste uit debijbel.nl

Word BIJBEL+ gebruiker en ontvang een Bijbel naar keuze en direct toegang tot:

  • Meer dan 20 Bijbelvertalingen (waaronder bronteksten)
  • Extra achtergrondinformatie
  • Studieaantekeningen

Als BIJBEL+ gebruiker steun je het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap om wereldwijd mensen te bereiken met de Bijbel.

Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschapv.4.17.10
Volg ons