Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap

Wie was Naäman in de Bijbel?

Naäman is een Aramese bevelhebber die van zijn huidvraat wordt genezen doordat hij zich onderdompelt in de Jordaan, volgens de instructies van de profeet Elisa.

Wat betekent de naam Naäman?

De naam Naäman komt van een Hebreeuws werkwoord dat ‘aangenaam zijn’ betekent. Naäman wordt ook kort genoemd in het Nieuwe Testament, waar Jezus hem als voorbeeld gebruikt (Lucas 4:27). Andere personen met de naam Naäman kom je tegen in Genesis 46:21, Numeri 26:40, 1 Kronieken 8:4 en 1 Kronieken 8:7.

Bevelhebber in Aram

Naäman is een belangrijke bevelhebber van het Aramese leger in de negende eeuw voor Christus. Volgens 2 Koningen 5:1 staat hij in hoog aanzien bij zijn koning. Hij lijdt aan huidvraat. Huidvraat zorgde niet alleen voor schade aan het lichaam, maar ook voor schade aan het imago van een belangrijke man als Naäman. Een Israëlitisch meisje dat naar Aram is ontvoerd, vertelt hem dat de profeet Elisa hem kan genezen.
In die tijd is er vaak spanning tussen Aram en Israël. Toch wil Naäman naar Israël reizen om te vragen of Elisa hem kan genezen. De koning van Aram geeft Naäman een brief mee voor de koning van Israël. Doordat de koning van Israël de brief verkeerd begrijpt, zorgt dat nog bijna voor een oorlog tussen de twee koninkrijken.

Naäman en Elisa

Zodra Elisa merkt dat Naäman naar hem op zoek is, stuurt hij een bericht dat Naäman naar hem toe moet komen. Als Naäman bij het huis van Elisa aankomt, stuurt Elisa een boodschapper om Naäman te vertellen dat hij kan worden genezen door zich zeven keer in de Jordaan onder te dompelen. Naäman is verontwaardigd, want hij had verwacht dat Elisa hem zelf zou komen genezen. Maar zijn dienaren overtuigen hem ervan dat hij toch de instructies van Elisa moet opvolgen. Zodra Naäman zich zeven keer in de Jordaan heeft ondergedompeld, geneest hij van zijn huidvraat.
Naäman wil Elisa bedanken met geschenken, maar Elisa slaat die af. Vervolgens belooft Naäman dat hij de God van Israël nooit zal vergeten en niet meer aan andere goden zal offeren, ook al weet hij dat hij in de tempel in Aram voor hun God Rimmon zal moeten blijven buigen als hij daar met zijn koning komt.
Gechazi, de knecht van Elisa, vraagt Naäman toch om geschenken. Hij liegt als hij zegt dat Elisa toch wel geschenken wil hebben. Naäman geeft hem die geschenken. Uiteindelijk wordt Gechazi daarvoor gestraft met de ziekte waarvan Naäman net is genezen: huidvraat.

Haal het meeste uit debijbel.nl

Word BIJBEL+ gebruiker en ontvang een Bijbel naar keuze en direct toegang tot:

  • Meer dan 20 Bijbelvertalingen (waaronder bronteksten)
  • Extra achtergrondinformatie
  • Studieaantekeningen

Als BIJBEL+ gebruiker steun je het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap om wereldwijd mensen te bereiken met de Bijbel.

Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschapv.4.17.10
Volg ons