Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap

Wie was Gamaliël in de Bijbel?

Gamaliël was een belangrijke farizeeër die leefde in de eerste helft van de eerste eeuw na Christus. Hij was de leider van het Sanhedrin.

Gamaliël in het Nieuwe Testament

Gamaliël komt op twee plaatsen in het Nieuwe Testament voor, in Handelingen 5:33-41 en in Handelingen 22:3. De schrijver van het boek Handelingen noemt Gamaliël een erg belangrijke farizeeër, die geen vijandige houding heeft tegenover de christenen. Terwijl sommige Joodse leiders woedend worden op de christenen en hen willen doden, zorgt Gamaliël dat dit niet gebeurt. Hij zegt tegen de Joodse leiders dat ze het oordeel over de christenen aan God moeten overlaten. Later in Handelingen zegt Paulus dat hij in zijn jeugd bij Gamaliël gestudeerd heeft. In zijn brieven zegt Paulus ook dat hij een farizeeër is, maar daar noemt hij Gamaliël niet.

Gamaliël buiten de Bijbel

Het beeld dat de verhalen uit het Nieuwe Testament van Gamaliël geven, komt voor een deel overeen met wat vroege rabbijnse teksten over hem zeggen. Ook volgens die teksten was hij een erg belangrijke farizeeër, en het is best mogelijk dat hij inderdaad geen vijandige houding had tegenover de eerste christenen. Maar dat weten we niet zeker: de schrijver van Handelingen en de schrijvers van vroege rabbijnse teksten hebben allemaal hun eigen doel met hun teksten, ze vertellen ons niet dezelfde verhalen.

Haal het meeste uit debijbel.nl

Word BIJBEL+ gebruiker en ontvang een Bijbel naar keuze en direct toegang tot:

  • Meer dan 20 Bijbelvertalingen (waaronder bronteksten)
  • Extra achtergrondinformatie
  • Studieaantekeningen

Als BIJBEL+ gebruiker steun je het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap om wereldwijd mensen te bereiken met de Bijbel.

Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschapv.4.17.10
Volg ons