Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap

Wie was Joas (koning van Juda) in de Bijbel?

Joas was koning van het zuidelijke koninkrijk Juda en regeerde van 840 tot 801 voor Christus.

Wat betekent de naam Joas?

De naam Joas betekent: De HEER heeft gegeven.
In de Bijbel komen nog drie mannen voor met de naam Joas: een koning van het noordelijke koninkrijk Israël, de vader van Gideon (Rechters 6:11,29-31) en de zoon van koning Achab (1 Koningen 22:26).

Joas wordt koning van Juda

Joas wordt koning van Juda na een staatsgreep tegen koningin Atalja (2 Koningen 11:1-20). Atalja heeft geprobeerd om alle zonen van de koninklijke familie te doden. Prinses Jehoseba redt haar kleine neef Joas. Zij verbergt hem in de linnenkamer van de tempel in Jeruzalem. Na zes jaar zorgt de hogepriester Jojada voor een opstand. Jojada is de voogd en leermeester van Joas. Joas wordt in de tempel tot koning uitgeroepen, en Atalja wordt gedood.

Herstel van de tempel

Het boek 2 Koningen besteedt veel aandacht aan hoe koning Joas het herstel van de tempel organiseert (2 Koningen 12:1-17). Joas zorgt ervoor dat alle inwoners van Juda een financiële bijdrage gaan geven voor het onderhoud van de tempel in Jeruzalem.
Tijdens zijn regering moet Joas de stad Jeruzalem beschermen tegen een aanval van Hazaël, de koning van Aram (2 Koningen 12:18-19). Door Hazaël alle schatten uit het paleis en de tempel te geven redt Joas Jeruzalem van de ondergang.

De dood van Joas

Aan het eind van zijn leven komen zijn dienaren tegen Joas in opstand. Uiteindelijk wordt hij door twee van hen vermoord (2 Koningen 12:21-22). Zijn zoon Amasja wordt de nieuwe koning.

Gerelateerde Bijbelgedeelten

2 Koningen 11.1 - 2 Koningen 11.22

Haal het meeste uit debijbel.nl

Word BIJBEL+ gebruiker en ontvang een Bijbel naar keuze en direct toegang tot:

  • Meer dan 20 Bijbelvertalingen (waaronder bronteksten)
  • Extra achtergrondinformatie
  • Studieaantekeningen

Als BIJBEL+ gebruiker steun je het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap om wereldwijd mensen te bereiken met de Bijbel.

Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschapv.4.17.10
Volg ons