Inspiratie uit de Bijbel

De Bijbel heeft veel te zeggen over wat wij ‘de natuur’ noemen. Bijvoorbeeld dat God de schepper is en ervoor zorgt. En dat mensen de opdracht hebben om zorgzaam met de aarde om te gaan. Onder de titel ‘Op groene voet’ stelt het NBG die inspiratie uit de Bijbel beschikbaar op drie manieren:

  • Het boek ‘Maak je Bijbel groen’
  • Een groene wandeling
  • Het bijbelleesplan ‘Maak je Bijbel groen’.

Het boek ‘Maak je Bijbel groen’

Maak je bijbel groen is een lees- en werkboek met de extra inhoud uit de originele Groene Bijbel. Ga op zoek naar het snijvlak van Bijbel, geloof en duurzaamheid. Daarnaast roept het je op om zelf na te denken over je eigen handelen. Bestel het boek hier.

 

Op groene voet

Leesplan ‘Maak je Bijbel groen’

Laat je meenemen door ‘groene’ bijbelteksten in bijvoorbeeld Genesis, Deuteronomium en Daniël, die stilzetten en je laten nadenken over de schepping en onze plek hierin. Download de app Mijn Bijbel om je aan te melden voor het leesplan.

Bijbel als wandelgids

De meeste mensen wandelen met enige regelmaat. Naar de trein, in het bos of in de stad. Maar de ene wandeling is de andere niet. Op groene voet wil je aanmoedigen om je tijdens het wandelen te laten leiden door de Bijbel. Om de Bijbel je gids te laten zijn. Dit kan verrassend inspirerend zijn! De beleveniswandeling focust meer op de beleving, de zingevingswandeling gaat wat dieper op de Bijbel in.

Beleveniswandeling

Ooit weleens uitgedaagd om een middag op je rug naar de wolken te liggen kijken en je af te vragen wat dit natuurverschijnsel over God zegt? Of heb je weleens een avond naar de sterren gekeken? Het is boeiend om als wandelaars van elkaar te horen hoe zij de schepping beleven. Door met de suggesties aan de slag te gaan, worden deelnemers tijdens het wandelen geattendeerd op de stilte, de geluiden, de bloemen en andere natuuraspecten. De beleving en het gesprek staan centraal.

Bij het welkom van de belevingswandeling wordt er voorgelezen uit Matteus 6:25-34. Dit kan in tweespraak gelezen worden. De opdrachten worden door één persoon gelezen. De andere persoon geeft de toelichting. Lees meer in de bijlage: Opening Mat.6

Zingevingswandeling

Een zingevingswandeling zit vol momenten van bezinning. Deelnemers staan stil bij prikkelende vragen en bijbelteksten, ze luisteren naar elkaars ideeën en houden elkaar een (groene) spiegel voor. Door met elkaar te reflecteren op groene thema’s ontstaat verdieping en inspireren de wandelaars elkaar. Mogelijke gespreksthema’s tijdens de wandeling zijn duurzaamheid en afvalbewust leven.

Hier kan je beide wandelingen downloaden:

  • Bekijk hier de belevingswandeling 
  • Bekijk hier de zingevingswandeling

Andere wandelingen en presentatie

Zeven natuurafbeeldingen

De groene verhalenkaravaan

Meer groene suggesties

Kinderen