Voorbeeldfiguren

Wie is jouw grote voorbeeld? Een van je (groot)ouders, je broer of zus, iemand uit de kerk? Of misschien wel een bekende sporter, politicus of muzikant?

Het is goed om voorbeeldfiguren te hebben in je leven. Mensen die je inspireren en die je, misschien wel zonder dat zij het zelf weten, aanmoedigen om het goede te doen. Maar soms kunnen die voorbeeldfiguren zomaar van hun voetstuk vallen. Iedereen maakt immers fouten – ook de voorgangers of de filmsterren tegen wie we zo op kunnen kijken.

Daarom is er, naast de menselijke voorbeelden die je kunt hebben, Eén die je altijd in het oog moet houden: Jezus. Bij alles wat je doet, is Hij uiteindelijk je grootste richtinggever. Hij ging je namelijk voor, door alles heen. Geen enkele menselijke ervaring of emotie is Hem vreemd. Maar het grote verschil tussen Hem en menselijke identificatiefiguren is: Hij ging nooit in de fout. Hij handelde altijd vanuit liefde voor zijn Vader en liefde voor zijn naaste. Hij is de grondlegger en de voltooier van alles waar wij in geloven. Hou daarom altijd je blik op Hem gericht: lees de verhalen over Hem, bid tot Hem, praat over én met Hem. Hij is het begin en het einde.