Innerlijke levenshouding

Bijbeltekst(en)

Door Rosaliene Israël

Het goede leven draait volgens de evangelist Matteüs niet om uiterlijk of religieus vertoon; onze innerlijke levenshouding is wat telt. Gaven geven, bidden en vasten, je doet het niet voor de bühne, maar vanwege de achterliggende intentie. Ook al doet de groeiende populariteit van het fenomeen vasten anders vermoeden: een waarachtige innerlijke levenshouding bereiken we niet door onszelf allerlei dingen op te leggen of te ontzeggen, maar door ons af te vragen hoe we ons tot God verhouden.

Net zoals je eens in de zoveel tijd met een partner of vrienden de balans kunt opmaken – wat je van de relatie hoopt en verwacht en wat je daaraan zelf denkt bij te dragen – daagt Matteüs 6 uit tot een geestelijke relatie-check-up tussen mijzelf en God.

Een beproefde manier om dat vorm te geven, is de geestelijke inquiry. Inquiry is een meditatievorm die bijvoorbeeld beoefend wordt in mindfulness-trainingen. Je zou het kunnen omschrijven als een vorm van verdiepende dialoog, waarbij het gaat om luisteren met het hart. Je kunt deze oefening in je eentje doen, maar nog mooier misschien wel met een mede-tochtgenoot in leven en geloven.
De een stelt de ander de volgende twee vragen:

1. Wat betekent waarachtig leven voor mij?
2. Wat belemmert mij om dat te doen?

De ander geeft antwoord op beide vragen, en als hij/zij even stilvalt, herhaalt de eerste de vragen en beantwoordt de ander ze opnieuw. Doe dit ongeveer 10 minuten. Daarna draaien de rollen om.

Door zo onbevooroordeeld naar elkaar te luisteren, help je elkaar om tot de kern te komen van waar het in leven en geloven om draait: een waarachtige innerlijke levenshouding. Iets waar we juist in deze gekke en onzekere tijd zo’n behoefte aan hebben.

 

Over de auteur

Rosaliene Israël is Predikant-scriba van de Protestantse Gemeente Amsterdam en promovenda aan de Protestantse Theologische Universiteit, waar ze onderzoek doet naar christelijke leefgemeenschappen.