Leven uit dankbaarheid

Bijbeltekst(en)

Door Theo Boer

Veel mensen denken bij ‘geboden’ niet direct aan een goed leven. Daar heb je de godsdienst weer met zijn do’s and don’ts. Maar in het jodendom wordt daar heel anders naar gekeken. Aan het einde van het jaar (dat voor de joden in september valt) vindt een feest plaats met de naam ‘vreugde van de wet’. Rollen van de Thora worden op de schouders genomen en al zingend een synagoge rondgedragen. Soms gaat men er zelfs de straat mee op.

Daar kunnen christenen wat van leren. Nederlandse protestanten staan niet echt bekend om hun uitbundige vreugde. Met de Statenbijbel door de straten dansen, ik zie het mezelf niet doen. En waarom zou je dat doen, dansen met de Bijbel? Wel, hierom: God, die het universum schiep en de aarde in beweging zette, heeft het daar niet bij gelaten. Hij heeft de aarde niet, zoals ‘deïsten’ zuinigjes beweren, aan haar lot overgelaten. Ons welzijn blijft God bezighouden. ‘Doe deze geboden en je zult leven,’ zegt God over de wet. Het zijn tien meesterformules voor een goed leven. Joodse en christelijke theologen spreken daarom vaak liever over beloften.
Probeer de tien geboden dus eens anders te lezen. Als de gebiedende wijs je stoort, probeer het dan eens met: ‘Je mag! Het gaat je lukken!’ Calvijn noemde dat ‘de leefregel der dankbaarheid’. Je hoéft niet meer te stelen! Trakteer de afdeling eens op pizza en vergeet om een tikkie te sturen! Jaloezie: waarom zou je? Je telt je eigen zegeningen en deelt ze met anderen. Niet echtbreken? Neem wat vaker een bloemetje voor je geliefde mee, hij verdient het! Zodra de tien geboden een leefwijze worden kan het goede leven beginnen.

Op welk gebod kun jij vandaag de ‘leefregel der dankbaarheid’ toepassen?

 

Over de auteur

Theo Boer is hoogleraar Ethiek van de Gezondheidszorg aan de Protestantse Theologische Universiteit.