Delen wat je hebt

Uit het verhaal over Abraham blijkt dat gastvrijheid kan leiden tot bijzondere ontmoetingen, die het leven een heel andere wending kunnen geven. Dat gebeurt ook bij de weduwe in Sarefat, een plaats buiten Israël. Er is een grote hongersnood, en toch deelt deze vrouw het laatste beetje olie en bloem dat ze heeft met de buitenlandse profeet Elia. Voor deze daad van liefdevolle gastvrijheid wordt zij gezegend met voorraadpotten die nooit leeg raken. Wanneer er daarna een ramp met wonderlijke afloop gebeurt, leert zij de vreemdeling Elia pas echt goed kennen.

Iemand die van elders komt, spreekt, eet, denkt misschien heel anders dan jij. Maar de ontmoeting kan een nieuw inzicht geven en je wijsheid vergroten. Door een ander in gastvrijheid te ontvangen, leer je ook te geven en te delen van wat je hebt. Geven en ontvangen liggen in dit verhaal heel dicht tegen elkaar aan. Gastvrijheid spoort je aan om te gaan met mensen die anders zijn. Elia en de weduwe geven en ontvangen allebei, zonder stil te staan bij elkaars afkomst.

Zou je deze week eens iemand met een andere afkomst, bijvoorbeeld iemand die nog niet zo lang in Nederland woont, op de koffie kunnen vragen? Probeer vooral te luisteren. Wat houdt iemand bezig? Wat valt er van de ander te ontvangen?