Bijbel in Gewone Taal (BGT)
24

Juda wordt gestraft

Jeremia ziet twee manden met vijgen

241Koning Nebukadnessar van Babyloniƫ kwam met zijn leger naar Jeruzalem. Hij nam koning Jechonja, de zoon van Jojakim, gevangen. Jechonja werd meegenomen naar Babel, samen met de leiders van Juda. Ook iedereen die werkte als timmerman of smid, werd meegenomen.

Toen dat gebeurd was, liet de Heer mij iets zien. Ik zag twee manden met vijgen. Ze stonden klaar bij de tempel van de Heer. 2In de ene mand zaten heerlijke vijgen. Goede vijgen, van de eerste oogst. In de andere mand zaten rotte vijgen. Die waren niet meer te eten.

3De Heer vroeg aan mij: ā€˜Jeremia, wat zie je daar?ā€™ Ik zei: ā€˜Vijgen. Die goede vijgen zien er heerlijk uit. Maar die slechte zijn rot, die kun je niet meer eten.ā€™

Goed nieuws voor de Judeeƫrs in Babel

4Toen zei de Heer, de God van IsraĆ«l, tegen mij: ā€˜Dit is mijn boodschap: 5De JudeeĆ«rs die meegenomen zijn naar Babel, lijken op de goede vijgen. Ik heb hen weggestuurd uit Jeruzalem. Maar ik zal goed voor hen zorgen in Babel.

6Ja, met die Judeeƫrs zal het goed aflopen. Op een dag breng ik hen terug naar hun land. Daar zullen ze voor altijd wonen. Dan wordt alles in het land weer opgebouwd, en zal er niets meer vernietigd worden. 7Dan zal ik hun leren wie ik ben. Ze zullen weten dat ik de Heer ben. Zij zullen mijn volk zijn, en ik zal hun God zijn. Ze zullen mij weer vereren met heel hun hart.

Slecht nieuws voor de Judeeƫrs in Juda

8Maar de andere Judeeƫrs lijken op de slechte vijgen. Dat zijn koning Sedekia van Juda, de leiders van Juda, het volk dat nog in Juda en Jeruzalem woont en de Judeeƫrs die naar Egypte zijn gegaan.

9Ik zal ervoor zorgen dat het heel slecht met hen afloopt. Alle volken op aarde zullen het horen, en beven van schrik. En overal waar ik die Judeeƫrs heen jaag, zullen ze uitgelachen, bespot en beledigd worden. Hun naam zal alleen nog als scheldwoord gebruikt worden.

10Ja, ik zal zorgen voor oorlog, hongersnood en vreselijke ziektes. Net zo lang totdat alle JudeeĆ«rs weg zijn uit hun land. Weg uit het land dat ik aan hen en aan hun voorouders gegeven heb.ā€™