Het geheim van de Sint

Door Lucré de Man-van Putten

Wij hebben in ons huis een haard. Wel zo handig in sinterklaastijd. Mijn zoontje zet er zijn schoen. Daar moet natuurlijk bij gezongen worden, maar zoonlief heeft na een jaar zonder Sinterklaas in het land niet alle teksten van de bijbehorende liedjes meer scherp. Hij pakt de laptop, zoekt op sinterklaasjournaal.nl een sinterklaasliedje uit, zet het volume zo hard mogelijk en steekt met beide handen de laptop in het rookkanaal. Als het liedje uit is, zet hij niet één, maar zes schoenen op een rij voor de haard.
Als ik vraag waarom hij dit doet, zegt hij: ‘Nou, ik zie zóveel cadeautjes op de pakjesboot!’
Van opwinding kan hij vervolgens moeilijk in slaap komen.

Sinterklaastijd, een vaak spannende tijd voor kinderen. En voor ouders een onrustige. Google maar eens op ‘sinterklaasstress’ of ‘hoe overleef ik sinterklaas met mijn kinderen’ en je vindt gemakkelijk tientallen tips. Van voor de hand liggende kleine aanbevelingen als: ‘Bied je kinderen juist nu voldoende structuur’ tot compleet sinterklaasmanagement.

Ondanks alle stress blijven we Sinterklaas ieder jaar weer vieren. En blijven we deze traditie overdragen aan onze kinderen. Wat is toch het geheim van de Sint? En wat willen we onze kinderen hiermee doorgeven?

Wie was Sint Nicolaas?

Sint Nicolaas heeft een historische achtergrond. Nicolaas wordt rond 270 na Christus in Turkije geboren en groeit op in een rijk gezin. Al jong wordt hij wees en hij gaat bij zijn oom wonen. Hij ziet veel armoede om zich heen en besteedt zijn geld aan het helpen van mensen, waar mogelijk anoniem.

Later wordt hij bisschop van de stad Myra, ook in Turkije. Volgens de overlevering sterft hij op 6 december, ergens tussen 342-355. Zoals bij veel heiligen wordt de sterfdag van Nicolaas gevierd. De vooravond hiervan wordt pakjesavond.

Er zijn volop verhalen over de heilige Nicolaas, alhoewel het de vraag is of deze verhalen betrouwbaar zijn. Zo is er het verhaal van zijn arme buurman. De buurman kan geen bruidsschat betalen voor zijn drie ongetrouwde dochters. Ze moeten daarom werken als slavinnen. Op drie achtereenvolgende nachten gooit Nicolaas een zak met goudstukken door het raam van de buurman naar binnen. Een van de zakjes belandt precies in een schoen van een van de dochters. De buurman heeft nu voldoende geld om zijn drie dochters te laten trouwen.

Het geheim van de Sint

Dát is het geheim van de Sint. Hij leefde vanuit het evangelie. Als bisschop kende hij zijn Bijbel. En daarmee ongetwijfeld de tekst waarin Paulus een uitspraak van Jezus citeert: ‘Je wordt gelukkiger van geven dan van ontvangen’ (Handelingen 20:35).

Jezus inspireerde om te dienen, te delen, en om te zien naar dat wat verloren was. Ik denk dat dit de jaarlijkse les van Sint Nicolaas is voor ons én voor onze kinderen. Dat het er uiteindelijk niet om gaat zes schoenen te zetten en er vervolgens evenzoveel cadeautjes voor jezelf uit te halen. Maar juist om er zes uit te delen.

En gek genoeg geeft dat juist ontspanning, want je geluk hangt er niet meer van af of wat je krijgt wel aan je verwachtingen voldoet, of die bij voorkeur zelfs overtreft. Je ervaart dan wat Jezus bedoelt wanneer Hij zegt: ‘Het echte geluk is voor mensen die goed zijn voor anderen. Want God zal God zijn voor hen’ (Matteüs 5:7). Ik wens jullie allemaal een heerlijk én gelukkig avondje!

Lucré de Man-van Putten
Specialist Kind & Bijbel Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap

Dit bericht is geplaatst op donderdag 2 december 2021