De 10 lekkerste Bijbelteksten

Er wordt in de Bijbel nogal wat gegeten en gedronken. Sinds mensenheugenis is eten niet alleen een eerste levensbehoefte, maar ook een gelegenheid om elkaar te ontmoeten en feest te vieren. Van deze Bijbelteksten loopt het water je hopelijk in de mond.

Honger

Eens was Jakob aan het koken toen Esau uitgeput thuiskwam uit het veld. ‘Gauw, geef me wat van dat rode dat je daar kookt, ik ben doodmoe,’ zei Esau tegen Jakob. … ‘Pas als jij me je eerstgeboorterecht verkoopt,’ antwoordde Jakob. ‘Man, ik sterf van de honger,’ zei Esau, ‘wat moet ik met dat eerstgeboorterecht?’ ‘Zweer het me nu meteen,’ zei Jakob. Dat deed Esau, en zo verkocht hij zijn eerstgeboorterecht aan Jakob. Daarop gaf Jakob hem brood en linzensoep.

Genesis 25:29-34a

Wie honger heeft, maakt niet altijd de beste keuzes. Niet voor niets zegt men dat je beter geen boodschappen kunt doen op een lege maag … of onderhandelen over je eerstgeboorterecht.

‘Ik ben het brood dat leven geeft,’ zei Jezus. ‘Wie bij Mij komt zal geen honger meer hebben, en wie in Mij gelooft zal nooit meer dorst hebben.’

Johannes 6:35

Honger kun je ook voelen in je hart; honger naar liefde, vrede of echte vervulling. Díe honger wil Jezus voor altijd stillen.

Overvloed

In het Eskoldal aangekomen sneden ze een rank met één tros druiven af, die ze met zijn tweeën aan een stok moesten dragen, en ook wat granaatappels en vijgen. … ‘Wij zijn in het land geweest waar u ons naartoe hebt gestuurd,’ vertelden ze aan Mozes. ‘Werkelijk, het vloeit over van melk en honing, en deze vruchten groeien er.’

Numeri 13:23,27

Het beloofde land wordt vaak beschreven als het land ‘van melk en honing’. Er is in alle opzichten overvloed; God wil dat het zijn mensen aan niets ontbreekt.

‘Maar de vader zei tegen zijn knechten: “Haal vlug het mooiste gewaad en trek het hem aan, doe hem een ring aan zijn vinger en geef hem sandalen. Breng het gemeste kalf en slacht het. Laten we eten en feestvieren …”’

Lucas 15:22-23

Eerst had de verloren zoon nog zo veel honger dat hij jaloers keek naar de peulen die de varkens te eten kregen (Lucas 15:16). Maar als hij thuiskomt, richt zijn vader een spetterend feestmaal voor hem aan. Hij is meer dan welkom!

Jezus nam de vijf broden en de twee vissen, keek omhoog naar de hemel en sprak er het zegengebed over uit. Daarna brak Hij het brood en gaf het met de vissen aan zijn leerlingen om aan de menigte uit te delen. De mensen aten en allen werden verzadigd; de stukken brood die overbleven werden opgehaald, twaalf manden vol.

Lucas 9:16-17

Ook als Jezus een hongerige menigte te eten geeft, is het geen karige bedoening. Iedereen kan zijn buik vol eten en dan nog is er meer dan voldoende over.

Geniet!

Dus eet je brood met vreugde, drink met een vrolijk hart je wijn. God ziet alles wat je doet allang met welbehagen aan.

Prediker 9:7

We kunnen ons soms erg druk maken over wat wel en niet mag. Misschien vraag je je zelfs weleens af of je het wel ‘waard’ bent om te genieten van iets lekkers. De Bijbel geeft een heel duidelijk antwoord: ja, geniet!

Dus of u nu eet of drinkt of iets anders doet, doe alles ter ere van God.

1 Korintiërs 10:31

God gunt jou al het goede. Geniet ervan met volle teugen, tot eer van Hem.

Samen eten

Beter een karige schotel groenten en liefde
dan een vetgemeste os en haat.

Spreuken 15:17

Er is niets mis met een lekker groentegerecht, toch? Hoe dan ook is een maaltijd die met liefde is bereid (en genuttigd!) altijd lekkerder dan een gerecht dat haat als bijsmaak heeft.

Elke dag kwamen ze trouw en eensgezind samen in de tempel, braken het brood bij elkaar thuis en gebruikten hun maaltijden in een geest van eenvoud en vol vreugde.

Handelingen 2:46

Het avondmaal kan een mooi moment zijn om je verbonden te voelen met anderen. Maar ook buiten de kerkmuren kan een gezamenlijke maaltijd een goede manier zijn om elkaar te ontmoeten – in eenvoud en vol vreugde!

Ik sta voor de deur en klop aan. Als iemand mijn stem hoort en de deur opent, zal Ik binnenkomen, en we zullen samen eten, Ik met hem en hij met Mij.

Openbaring 3:20

Ook God schuift graag bij jou aan. Houd jij een stoel voor Hem vrij?

Dit bericht is geplaatst op donderdag 9 februari 2023