Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap

Natuur & landschap

De rivier Arnon in Jordanie
Arnon rivier (1)

Foto van de Arnon rivier in het huidige Jordanië.

De rivier Arnon in Jordanie
Arnon rivier (2)

Foto van de Arnon rivier in het huidige Jordanië.

Bomen in de Bijbel

In de Bijbel worden veel bomen genoemd. Vaak is het lastig om precies vast te stellen om welke boom het gaat. In de Nieuwe Bijbelvertaling komen de volgende bomen voor:

Bomen, planten en vruchten in de Bijbel

In de Bijbel komen veel bomen, planten en vruchten voor. Vaak is het lastig om te duiden welke boom, plant of vrucht er precies bedoeld is.

Carneool
ceder
De ezel

Een ezel, die ook in de tijd van de Bijbel als last- en rijdier werd gebruikt.

Turkije, Granaatappel
De granaatappel

De granaatappel is de vrucht van een struikachtige boom die ongeveer zes meter hoog kan worden. De ronde vruchten zijn rood als scharlaken en hebben stervormig vruchtvlees. Ze bevatten veel zaden.

De Jordaan

De rivier de Jordaan. Deze foto is genomen in Jordanië.

De mus in de Bijbel

De mus is een kleine vogel die ook in de tijd van de Bijbel veel voorkwam. Mussen werden gevangen, en dan te koop aangeboden op de markt. Voor een klein bedrag kon je een paar mussen kopen om op te eten.

Nijloever met riet
De Nijloever met riet

Foto van de oever van de Nijl in het huidige Egypte.

De Sint-Petrusvis

Een van de vissoorten die veel gevangen wordt in het Meer van Galilea is tilapia (zie foto). Dat was al zo in de tijd van het Nieuwe Testament. In Israël wordt tilapia ook wel de 'Sint-Petrusvis' genoemd. De reden daarvoor is te vinden in Matteüs 17:24-27. Jezus geeft daar de opdracht aan Petrus om zijn hengel uit te werpen en een vis te vangen. Het muntstuk dat hij in de bek van de vis zal aantreffen, moet hij afstaan als tempelbelasting.  
Toch is het onwaarschijnlijk dat de vis die Petrus ving, tilapia was. Tilapia komt namelijk niet op aas af, en wordt daarom niet met een lijn en een vishaak gevangen, maar in netten. Een vis die eerder in aanmerking komt, is barbeel. Dat is een grote vissoort die nog steeds erg populair is in Israël.

De zoetwater sardine

De vangst van de vissers op het Meer van Galilea bestond waarschijnlijk vooral uit zoetwater sardine (Kinneret sardine), barbeel (een karperachtige vis) en tilapia.
Zoetwater sardine werd na de vangst meestal gezouten, gepekeld of gerookt. Op deze manier geconserveerd kon de vis ook geëxporteerd worden.

Dieren in de Bijbel

In de Bijbel komen verschillende soorten dieren voor. Deze dieren kunnen worden ingedeeld in de volgende categorieën:

Dode Zee in Jordanie
Dode Zee

Foto van de Dode Zee in het huidige Israël.

Edelstenen in de Bijbel

In de Bijbel komen verschillende edelstenen en halfedelstenen voor. Van veel steensoorten die worden genoemd in het Oude en Nieuwe Testament is het niet duidelijk wat voor steen er precies mee bedoeld wordt. 
In de Nieuwe Bijbelvertaling komen de volgende stenen voor:

Eufraat in Turkije
Eufraat

Bovenloop van de rivier de Eufraat in het huidige Turkije.

Eufraat en Tigris in de Bijbel

De Eufraat en de Tigris zijn twee grote rivieren. Ze stromen van het huidige Oost-Turkije naar de Perzische Golf. Het land tussen deze twee rivieren heet Mesopotamië.

Geitenkudde in Egypte
Geiten

Foto van een groep geiten in een woestijn in Egypte.

Honden in de Bijbel

De waakhond en de herdershond kregen in het Oude Israël veel waardering. Maar straathonden en zwerfhonden werden gezien als vies en lastig. Het woord ‘hond’ heeft in de Bijbel daarom vaak een negatieve betekenis.

Insecten en spinnen in de Bijbel

In de Bijbel komen verschillende insecten en spinnen voor. In de Nieuwe Bijbelvertaling worden de volgende soorten genoemd:

Rivier Jabbok in Jordanie
Jabbok rivier

Foto van de Jabbok rivier in het huidige Jordanië.

Jordaan
Meer van Galilea in panaroma
Meer van Galilea

Foto van het Meer van Galilea in het huidige Israël.

Mosterdplant en mosterdzaad in de Bijbel

In de tijd van het Nieuwe Testament werd er witte en zwarte mosterd verbouwd. Wanneer er in het Nieuwe Testament over mosterdzaden en mosterdplanten wordt gesproken, gaat het waarschijnlijk om zwarte mosterd.
De mosterdplant is een plant, en geen boom. De plant leeft namelijk maar één seizoen. In een jaar groeit de mosterdplant van zaadje tot plant, en sterft hij ook weer. De plant kan 1,5 meter hoog worden. Hij heeft grote bladeren, gele bloemen en groene vruchten. De vruchten bevatten bruine of zwarte, ronde zaadjes. De zaadjes hebben een doorsnede van ongeveer 1 millimeter.
De zaadjes van mosterdplant werden fijngemalen en als kruid gebruikt. Uit de zaden werd olie gehaald om voedsel mee klaar te maken. Onderdelen van de mosterdplant werden ook als medicijn gebruikt.

Planten in de Bijbel

In de Bijbel worden veel planten genoemd. Vaak is het lastig om precies vast te stellen om welke plant het gaat. In de Nieuwe Bijbelvertaling komen onder andere deze planten voor:

Reptielen, vissen en wormen in de Bijbel

In de Bijbel komen verschillende reptielen, vissen en wormen voor. In de Nieuwe Bijbelvertaling worden de volgende soorten genoemd:

Rietzee of Rode Zee in de Bijbel

De Rietzee of Rode Zee (ook wel Schelfzee genoemd) wordt op meerdere plaatsen in de Bijbel genoemd. Het bekendst is het verhaal over het splijten van de Rietzee als de Israëlieten vluchten voor de Egyptenaren.

Rode zee
Rode Zee

Foto van de Rode Zee bij het huidige Egypte.

Schapen

Foto van een groep grazende schapen in Jordanië.

Sinai woestijn (1)
Sinai woestijn (2)
Van meer Turkije
Tigris

Bovenloop van de rivier de Tigris in het huidige Turkije.

Doorwaadbare plaats in Turkije
Tigris: doorwaadbare plaats

Doorwaadbare plaats in de rivier de Tigris in het huidige Turkije.

Vogels in de Bijbel

In de Bijbel komen verschillende soorten vogels voor. In de Nieuwe Bijbelvertaling worden de volgende vogelsoorten genoemd:

Vruchten in de Bijbel

In de Bijbel worden verschillende soorten vruchten genoemd. Sommige vruchten hebben een bijzondere betekenis, zoals:

Waar is de Jabbok (rivier)?

De Jabbok is een rivier in het gebied ten oosten van de Jordaan. De rivier de Jabbok is ongeveer 80 kilometer lang. Bij het plaatsje Adam, 25 kilometer ten noorden van de Dode Zee, mondt de Jabbok uit in de Jordaan. De Jabbok speelt een belangrijke rol in het leven van aartsvader Jakob.

Wat is agaat?

Agaat is een half doorschijnende steensoort. Meestal is hij lichtblauw of grijs van kleur.
De steen werd gebruikt als versiering op de borsttas van de hogepriester. In elke steen stond de naam van één van de twaalf stammen van Israël gegraveerd.

Wat is aloë?

Aloëhout komt van een boom (aquilaria agallocha) uit het noorden van India, waaruit een kostbaar parfum werd gewonnen. Daarmee werd kleding verfrist, en het werd ook in wierook verwerkt (zie psalm 45:9 en Spreuken 7:17).
In Johannes 19:39 daarentegen is een soort olie bedoeld die in het oude Egypte bij het balsemen werd gebruikt, waarschijnlijk van de plant aloë vera.

Wat is amethist?

Amethist is een mineraalsoort waarvan de kleur zich bevindt tussen lichtlila en donkerblauw-violet. 
De steen werd onder andere gebruikt op de borsttas van de hogepriester. In elke steen stond de naam van één van de twaalf stammen van Israël gegraveerd.

Wat is balsem?

Balsem is een geurige hars die van verschillende plantensoorten afkomstig kan zijn. 

Wat is beril?

Beril is een helder kristalachtig mineraal. In het Oude Nabije Oosten wordt deze naam meestal gebruikt voor groenblauwe steensoorten (aquamarijn).
De steen werd gebruikt als versiering op de borsttas van de hogepriester. In elke steen stond de naam van één van de twaalf stammen van Israël gegraveerd.

Wat is cistushars?

Cistushars is een harssoort die erg lekker ruikt. Het is afkomstig van een struik die oorspronkelijk waarschijnlijk groeide in het zuidoosten van Egypte.
Cistushars is een handelswaar en wordt onder andere genoemd in Genesis 37:25 en Exodus 30:34.

Wat is de Hinnomdal?

Het Hinnomdal wordt in het Oude Testament op verschillende manieren aangeduid: het dal van Hinnom en het dal van Ben-Hinnom (‘de zoon van Hinnom’). Deze namen verwijzen naar de oorspronkelijke eigenaars van het dal, de familie Hinnom.

Egypte, de Nijl
Wat is de Nijl?

De Nijl is een van de langste rivieren ter wereld. Deze rivier ontspringt als ‘Blauwe Nijl’ in het Tana-meer in Ethiopië en als ‘Witte Nijl’ in het Victoriameer. Deze twee rivieren stromen vervolgens naar het noorden en komen samen bij Khartoem, de hoofdstad van Soedan. Daarna stroomt de Nijl verder naar het noorden door Egypte en mondt uit in de Middellandse Zee.

Wat is de Sinai?

De Sinai (of Horeb) is de berg waarop God een verbond sluit met het volk Israël en hun de tien geboden geeft. Deze berg ligt waarschijnlijk in de Sinaiwoestijn op het Sinai-schiereiland in de woestijn bij Egypte.

Wat is een albast?

Albast is een geelachtig witte, half doorschijnende steensoort. Van dit materiaal werden in de oudheid flesjes gemaakt voor parfum en zalf.

Wat is een barnsteen?
Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschapv.4.18.12
Volg ons